489 millióra büntette Soros cégét a felügyelet

Csaknem félmilliárd forint bírsággal sujtotta a Soros Fund Management LLC-t a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amiért tavaly október 9-én, a Budapesti Értéktőzsdén OTP részvényekre kötött üzleteivel a banki papír jelentős értékvesztését okozta. Ez a felügyelet történetének legnagyobb ilyen jellegű bírsága. A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapí-totta meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembe vételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.

Csányi Sándor és Veres János
Csányi Sándor és Veres János

A 489 millió forintos büntetésről szóló határozatot a PSZÁF csütörtökön tette közzé. A határozat szerint a Felügyeleti Tanács megállapította, hogy Soros Fund Management LLC (az üzletember egyik befektetési alapkezelő cége) megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az alapnak a bírságot a határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetnie a felügyelet számlájára.

A határozat és az indokolás teljes szövege ITT olvasható.

A felügyelet - a befektetési szolgáltató helyszíni vizsgálata során szerzett információkra alapítottan - nemzetközi jogsegély keretében az egyes kereskedési és ügyféladatok rendelkezésre bocsátása végett a brit társhatósághoz fordult. Ezt követően a befektetési szolgáltatótól is adatokat kértek be. A vizsgálat megállapítása szerint a befektetési szolgáltató szabályosan járt el, viszont a megbízó megsértette a jogszabályokat

A határozat indoklása szerint az eljárás megindításának közvetlen alapját az képezte, hogy 2008. október 9-én 16:27 perctől kezdődően az OTP Bank Nyrt. részvényeire három eladási ajánlatból több tőzsdei ügylet jött létre a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 4.350 és 3.855 forint közötti kötési áron. A kötések időzítése, mennyisége és piacra gyakorolt ha-tása egyértelműen felvetették a tiltott piacbefolyásolás megvalósultának lehetőségét.

A felügyelet az eljárásban azt állapította meg, hogy a megbízó a londoni székhelyű befektetési szolgáltató közreműködésével a BÉT-en 2008. október 9-én 14: 53:42-kor 4700 forintos limitáron 200.000 darab OTP törzsrészvény eladására adott megbízást, melyből a szabad szakaszban - jelentős árfolyamesés mellett - 14:53:12 és 16:06:39 között 74.000 darab teljesült. A fennmaradó 126.000 darabos pakett értékesítésére a 16:31:52-kor adott, további 125.000 darabra vonatkozó eladási megbízás teljesítésével együtt 3855 fo-rintos áron a tőzsdei kereskedés záró szakaszában került sor.

Az egyértelműen megállapítható volt, hogy a londoni székhelyű befektetési szolgáltató a 2008. október 9-i tőzsdei kereskedési nap zárószakaszában összesen 251.000 darab OTP törzsrészvényt adott el és ez az eladás a záróárat 3.855 forinton rögzítette, amely 9,29 százalékos negatív irányú elmozdulást, azaz árfolyamesést eredményezett.

Azt is megállapította: a londoni szolgáltató üzletkötője által 2008. október 9-én 16:59:53 és 17:01:29 között lefolytatott telefonbeszélgetésből kiderül, hogy a londoni székhelyű befektetési szolgáltató az OTP törzsrészvényeket kifejezetten short ügyletkötési technikával kívánta értékesíteni.

A megbírságolt társaság 2008. október 9-én 390.000 darab OTP részvényt kért köl-csön a londoni székhelyű befektetési szolgáltató értékpapírkölcsönzési részlegétől, amelyre részvényswap ügylet keretében short kitettség létrehozását kérte. Célja a 390.000 darab OTP törzsrészvény cseréje volt, melyet zárószakaszhoz közel, illetve zárószakaszban hajtott végre.

Az indoklás szerint a társaság a kölcsönkért 390.000 darab részvényre 2008. október 9-én felvett pozícióját egy ellenirányú (vételi) ügyletkötéssel másnap le is zárta, ami rövid idő ahhoz, hogy a swap ügylet gazdasági funkcióját betöltse, azaz a részvényárfolyam esésében fennálló kitettsége mellett rendszeres fix jövedelmet (jelen esetben LIBOR+spread) biztosítson a társaság számára. (Október 10-én a részvény záró ára 3.600, legalacsonyabb ára 3.277 forint volt.)

A társaság részéről tehát nem volt indokolt, hogy a swap-ügylet során úgy és olyan időben határozza meg instrukcióit (azt az árat, amelyen hajlandó volt a swap-ügyletek megkötésére), hogy a napi kereskedés során, a piaci szereplők által kiemelten figyelt zárószakaszhoz közel, illetve zárószakaszra koncentráltan, piaci áron nagymennyiségű részvényeladásra kerüljön sor a magyar piacon, majd az eladott részvényeket másnap visszavegye. A társaság instrukciói végrehajtásának piaci hatásaival tisztában volt.

Mivel a részvényswap ügylet részeként a zárószakaszt megelőzően, illetve a zárószakaszra időzített koncentrált nagymennyiségű "piacidegen" eladás (a részvények piacra öntése) a részvények (a kibocsátó) piaci megítélését illetően alkalmas a piaci sze-replők számára félrevezető jelzés adására, illetve félrevezető azon befektetők számára, akik befektetési döntéseiket a záróárra tekintettel hozzák meg.

Emlékezetes, hogy az említett napon szinte megbolondult a magyar pénzpiac: a Budapesti Értéktőzsdén az OTP részvényeit hirtelen mindenki elkezdte eladni, a magyar valuta euróárfolyama pedig majdnem 260 forintig szaladt. Az addig viszonylag békés napot egy az OTP-ről terjedő, mint később kiderült, hamis hír változtatta rémálommá. A Reuters Londonból jelentette, hogy olyan hírek terjedtek el a piacon, amelyek szerint az OTP-t a kormány megmentené, amit a válság bizalmatlan légkörében lehetett úgy is értelmezni, hogy állami segítségre szorul. Felmerült, hogy az OTP-ről elterjedt pletyka mögött spekulánsok álltak. A hír hatására a részvénye-sek azonnal szabadulni kezdtek a bank papírjaitól, és az OTP árfolyama az addigi 4800-5000 forintról fél óra alatt több mint 20 százalékot esett, s bár zárásra valamennyit javított, végül 3855 (ma a részvény 2165 Ft.-on zárt) forinton fejezte be a kereskedést. A magyar valuta euróárfolyama is be-szakadt: egészen 259 forintig szalad el délután ötre, pedig egy órával azelőtt még a békés 249-es árfolyamon kereskedtek a piacon.

Soros György fájlalja a történteket

Soros György a PSZÁF-határozat megjelenése után az alábbi közleményt bocsátotta ki:

"Néhány órával ezelőtt értesültem arról, hogy a magyar Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete azt vélelmezi, hogy a Soros Fund Management LLC egyik kereskedője a szabályokkal ellentétes módon kötött üzletet az OTP részvények árfolyamának csökkenésére. A Soros Fund a vádakról néhány napja értesült. A Soros Fund Management együttműködne a magyar hatóságokkal, de a magyar felügyelet véleményének kialakításakor nem vette figyelembe a Fund együttműködési szándékát.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a Soros Fund Management napi működését már nem én ellenőrzöm, de úgy tájékoztattak, hogy cég átfogó belső vizsgálatot indított, amelynek befejezése után megteszi a szükséges intézkedéseket. Őszintén remélem, hogy a vizsgálat kideríti, hogy nem történt a szabályokkal ellentétes üzletkötés.

Ennek a sajnálatos ügynek a kimenetelétől függetlenül szeretném kijelenteni, hogy én személy szerint nem kötöttem volna üzletet az OTP részvényeinek árfolyamcsökkenésére, és őszintén sajnálom, hogy a Soros Fund Management ilyen üzletet kötött.

Az elmúlt időszakban tett konkrét javaslataim azt bizonyítják, hogy fontosnak tartom a feltörekvő piacok bankrendszerének az eddigieknél sokkal hathatósabb védelmét. Magyarországhoz fűző szoros személyes kapcsolatom miatt pedig különösen fájlalom a történteket, még akkor is, ha a cég üzletkötője nem szegte meg az érvényes magyar szabályokat."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.