Félmillárdos adócsalás gyanúja a köztévé holdudvarában

Ötszázmillió forintot meghaladó értékű hűtlen kezelés és pénzmosás miatt hamarosan vádemelési javaslatot terjeszt elő a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Népszava.

A bűncselekmény-sorozatban részt vevő cégek vezetői a gyanú szerint hatalmas, irreális összegekért szerződtek különféle tévésorozatok gyártására, ezek a vállalkozások azonban jórészt nem végeztek érdemi munkát, hanem továbbszerződtek a műsorok valódi elkészítőivel. A tényleges gyártók – a Népszava információi szerint – a felvett közpénzek feléért, harmadáért, esetleg még kevesebbért forgatták le a filmeket. A többi pénz vélhetően magánzsebekbe vándorolt, ezért is indult nyomozás. Az érintett cégek jó része már felszámolási, illetve végrehajtási eljárás alatt áll, többen közülük 100 milliót meghaladó adótartozást halmoztak fel. A Népszava érdeklődésére a NAV azt a tájékoztatást adta, hogy az ügynek jelenleg öt gyanúsítottja van, a kárérték pedig több mint 550 millió forint.

A lap információi szerint már 2010 óta folyó nyomozás lezárása viszont csak a választást követően várható. Mindezt azért, mert a kormányhoz, a kormánypártokhoz közel álló cégek, személyek is közvetlenül érintettek a pénzmosásban – írja a Népszava.

Információink szerint azonban ez az az ügy, amelyben a Duna TV kuratóriumának fideszes és kereszténydemokrata tagjai 2010 nyarán átadták a rendőrségnek a televízió gyanús szerződéseit, mert megítélésük szerint "hanyag, súlyosabb esetben hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja vethető fel". Lapunk akkori beszámolója szerint Szabó László, a Duna TV-s botrányt kirobbantó fideszes kurátor azzal indokolta a feljelentést, hogy Cselényi László, a Duna TV akkori elnöke elnöke nem adott részletes tájékoztatást a kérdéses szerződések megkötésének körülményeiről, és arról, hogy miért volt szükség pár hónapja bejegyezett cégek beiktatására a Duna TV és a televíziós alkotásokat legyártó produkciós cégek közé. Szabó László azt mondta, hogy a dokumentumokon szereplő cégek az eredeti összeg 30 százalékáért adták tovább megrendeléseiket. Akkori közlése szerint a Duna TV irreális áron vásárolt a Duna TV filmalkotásokat is, a filmvásárlásokban közreműködő cégek pedig összefüggésbe hozhatóak a filmgyártásra szerződött közvetítő vállalkozásokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.