Felmentést kérnek a balatoni települések

Levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a part menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség azt kérve, hogy a vasárnapi boltzárat oldják fel a szezonban, azaz május 1. és szeptember 30. között. A szövetség elnöke, Balassa Balázs szigligeti polgármester szerint a vasárnapi bezárás súlyos gondokat okoz a balatoni üdülőhelyek forgalmában.

A helyi vállalkozók jelezték, hogy hiába ad felmentést a boltzár alól a törvény a 200 négyzetméter alatti üzleteknek, az üzletek többsége mégsem tud kinyitni vasárnap, hiszen kevés családi tulajdonú üzlet tulajdonosa tudja munkába állítani a családtagját. Piaci forrásokból úgy tudni például, hogy Keszthelyen mindössze három üzlet tudott megfelelni a vasárnapi bezárásról szóló törvény előírásainak.

A vasárnapi boltzár miatt a partmenti turizmus szolgáltatási színvonala igen komoly mértékben csökken. Balassa Balázs szerint az is megoldás lehetne, ha csak átmenetileg kapnák meg a felmentést, addig, amíg a helyi vállalkozók kialakíthatnák a vasárnapi nyitva tartáshoz alkalmas kisbolthálózatot. Korábban a kormányzati berkekből felmerült, hogy egyes turisztikai üdülőhelyek felmentést kapjanak, így szó volt a balatoni és a Tisza-tavi üzletek felmentéséről is, de a kormány végül elvetette ezeket a javaslatokat. Pedig a most felszínre kerülő problémákat akkor is jelezték a szakmai szervezetek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.