Fellegi Tamás marad a kormány főtárgyalója a forró szakaszban

Heteken át tarthat a tárgyalások szakértői szintű előkészítése a Valutaalappal és az Európai Unióval – jelezte sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, aki nem kommentálta azokat az értesüléseket, miszerint posztját Varga Mihály államtitkár venné át.

Jelentős mérföldkőhöz érkeztünk, sikerült megegyezni a vitás kérdések többségében az Európai Bizottsággal, így megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy elővigyázatossági pénzügyi csomagról – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter.

Amennyiben a fennmaradt vitás kérdéseket az Európai Bizottság bíróság elé viszi, akkor a kormány kész ott előadni s megvédeni álláspontját. A jegybankelnök esküjéről és a jegybanki vezetők fizetésének csökkentéséről van szó. Fellegi szerint ezek elvi kérdések, a magyar jegybankelnöknek a magyar alkotmányra kell esküt tennie, ez nem lehet vitás.

A kétmillió forintos bérplafon bevezetése pedig az egész közszférára vonatkozott, az, hogy Simor András fizetése magasabb volt ennél a szintnél, ebből a szempontból mellékes. A jegybanktörvény múlt kedden a parlamentnek benyújtott módosítócsomagja nem tartalmazza annak a vitatott passzusnak a visszavonását, ami a harmadik jegybanki alelnök kinevezéséről és a monetáris tanács két taggal történő kibővítéséről rendelkezik. Fellegi jelezte, hogy ebben a kérdésben a kormány politikai garanciát vállalt arra, hogy Simor András mandátumának jövő márciusi lejártáig nem nevez ki senkit ezekbe a frissen kreált pozíciókba.

Fellegi a tárgyalások megkezdéséről nem tudott konkrétumokkal szolgálni, annyit mondott, hogy az egyeztetések heteken át tarthatnak, és tekintetbe kell venni a piaci helyzet alakulását is. Most egy szakértői bizottság kezdi meg az egyeztetéseket, amelyeken az eddigiekhez hasonlóan öt fél vesz részt: a kormány, az MNB, az Európai Központi Bank, az Európai Unió és az IMF képviselői. A miniszter a kért pénzügyi csomag – amit szerinte nem lehet hitelkerettel azonosítani, mert funkcióját tekintve egy „biztonsági hálónak” felel meg – nagyságáról sem volt hajlandó közelebbit elárulni, annak a tárgyalóasztalnál kell kialakulnia.

Az IMF feltételeiről sem tudnak konkrétumokkal szolgálni, de azokra az országjelentésekből és a valutaalap szakértői anyagaiból következtetni tudnak. Az IMF-nek adópolitikai és gazdaságpolitikai feltételei nyilván lesznek – tette hozzá, egyben utalt arra, hogy a kormánynak megvannak a fontosnak tartott adóügyi prioritásai.

Kitérő választ adott arra a személyét érintő kérdésre, hogy a tárgyalódelegáció összetételében, nevezetesen vezetésében lesz-e változás.

Engem a miniszterelnök bízott meg a tárgyalások vezetésével, a sajtóban megjelent találgatásokkal nem kívánok foglalkozni – fejtette ki arra utalva, hogy Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár venné át a szerepkörét.

 

Fellegi Tamás elhagyja a IMF washingtoni központját
Washington, 2012. április 4. Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) Washingtonban elhagyja a Nemzetközi Valutaalap (IMF ) épületét, ahol informális megbeszéléseket folytatott az IMF illetékeseivel. MTI Fotó: Pogár Demeter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.