galéria megtekintése

Simicska-tiszt kezében a nemzeti rezsikampány

0 komment


Marnitz István

A tavalyig az állami MVM tízmilliárdos reklámkeretét kezelő Felkai György lett az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) marketing- és kommunikációs igazgatója. Az ENKSZ létrejötte körül egyre többen bábáskodnak olyanok, akiknek lehet némi közük Simicska Lajoshoz.

Felkai György lett az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) marketing- és kommunikációs igazgatója – derül ki a társaság egy friss iratából. Az egykor a Molnál is dolgozó szakember 2010 és 2014 között az állami MVM kommunikációját irányította, amivel az ország messze legnagyobb, évi tízmilliárdos reklámkerete felett rendelkezett. Korábbi információink szerint eme pénzek jelentős része Simicska Lajos médiatársaságainál kötött ki.

Az MVM-től történt tavalyi távozása után a központi állami reklámköltést felügyelő Nemzeti Kommunikációs Hivatal vezetői székének várományosaként emlegették, ám ez végül – nem függetlenül a Fidesz-közeli pénzcsoportok belharcaitól – téves jóslatnak bizonyult. Egyes forrásaink szerint Felkai elmozdítása az MVM-ből tisztáldozat volt az Orbán–Simicska-háborúban.

Felkai, amikor még sütött rá a tízmilliárdos nap
Felkai, amikor még sütött rá a tízmilliárdos nap
Szigetváry Zsolt / MTI

 

Az ENKSZ menedzsmentjéből eddig őrajta kívül Horváth Péter elnök-vezérigazgató vált ismertté. Horváth korábban vezette a Fidesz szolnoki szervezetét, évtizedekig a Molnál dolgozott, a 2010-es kormányváltást követően az energiafelügyelet elnökévé nevezték ki, annak 2013-as átszervezése után pedig az MVM gázügyekért felelős vezérigazgatója lett. Az MVM-et a 2010-es váltást követően Simicska Lajoshoz közel álló szervezetként említették, az onnan hozzááramló pénzeken túl például azért, mert az állami energiaholding vezetője, Baji Csaba is egy Simicska-közeli társaságtól érkezett 2010-ben az MVM élére. A Szolnok tulajdonában álló városfejlesztő társaságot Horváth Péter ma is együtt felügyeli a Simicska-közeli Remeczki Ferenccel.

Az ENKSZ megalapításában oroszlánrészt vállalt Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára is, akit szintén Simicska-közeliként tartanak számon: a 2000-es évek elején Simicskát Németh Lászlóné főnökeként tartották számon az állami Magyar Fejlesztési Bankban (MFB). Mióta Orbán Viktor kormányfő és az egykori bizalmasának számító Simicska Lajos között egyre élesebb ellentét rajzolódik ki, az ez irányú felvetésekre leginkább úgy reagál, az elemzők nevezhetik Orbán Viktorhoz és Simicska Lajoshoz egyaránt közel állónak, de alapvetően mégis csak önmaga ura.

Az ENKSZ „égisze alatt” működő Főgáz hétfőn kapott országos gázszolgáltatási engedélyt. Ez alapján mostantól bárki átszerződhet a meglévő gázszolgáltatójától a Főgázhoz, azonban

ott se számítson olcsóbb gázra.

Információink szerint a közeljövőben nagyszabású politikai és reklámkampánnyal igyekeznek meggyőzni a lakosságot, hogy ennek ellenére is váltson.

Noha a tájékoztatások azt a látszatot keltik, mintha az ENKSZ a Főgáz tulajdonosa lenne, ez nem igaz. A társaságok cégjogi viszonyai továbbra is nehezen áttekinthetők. A Főgáz tulajdonosa a Miniszterelnökség alá tartozó MFB. Noha az ENKSZ megalapítójaként a kommunikáción túl a kormányhatározatok is az MFB-t említik, e soron végül a cégbírósági bejegyzésben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) jelent meg, amely a nemzeti fejlesztési tárca alá tartozik. Fura módon az MNV-tulajdonú ENKSZ cégbíróságon bejegyzett elektronikus levélcíme is MFB-s.

Információink szerint a közeljövőben nagyszabású politikai és reklámkampánnyal igyekeznek meggyőzni a lakosságot, hogy váltson
Információink szerint a közeljövőben nagyszabású politikai és reklámkampánnyal igyekeznek meggyőzni a lakosságot, hogy váltson
M. Schmidt János / Népszabadság

Bár kormányzati szereplők ennek élét igyekeztek tompítani – mondván, az MNV tulajdonosi szerepeltetése puszta formalitás, az állami vagyonkezelő mindennemű ez irányú feladat ellátásával az MFB-t bízta meg –,

tény, hogy a Főgáz még kormányszinten se ugyanahhoz a tárcához tartozik, mint az ENKSZ.

Ismereteink szerint eme kuszaság a Miniszterelnökség és a nemzeti fejlesztési tárca közötti feszültségeket tükrözi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.