Félidejénél tart az aratás

A kétmillió hektárnyi kalászos gabona terület feléről már betakarították a termést, a munkálatok várhatóan a jövő hét végére befejeződnek.

Az adonyi  Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet aratás alatt álló búzatáblájánál rendezett kormányszóvivői tájékoztatón Gőgös Zoltán mezőgazdasági tárca államtitkára beszámolt arról, hogy az őszi árpát és a repcét már  learatták, mindkét növénynél az előzetes becsléseknél kedvezőbben  alakulta termésátlag.


Az őszi búzának 40 százaléka már a magtárakban van, az eddigi  terméseredmények a tavalyinál alacsonyabbak és szélsőségesek:  országosan 4-4,2 tonna átlagtermést takarítanak be, de míg Heves  megyében hektáronként hat tonnával fizetnek a gabonatáblák,  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2,5 tonna az átlagtermés.

A gazdák helyzetét már az aratási időben is megkönnyítő  kormányintézkedésekről is beszámolt Budai Bernadett kormányszóvivő.  Elmondta: egy hete lépett hatályba az a jogszabály-módosítás, amely  egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a túlsúlyos és túlméretes járművek,  köztük a mezőgazdasági munkagépek számára is közlekedést.

Budai Bernadett hozzátette: a nyári betakarítást végző járművek,  és munkagépek mentesülnek a nyári kamionstop rendelkezései alól. Tájékoztatott arról is, hogy július 15-ig lehet pályázni a  szaktárca által kiírt mezőgazdasági géptámogatási pályázatra,  amelynek összértéke 30 milliárd forint.

A szaktárca azt tervezi, hogy a megítélt agrártámogatásokat még  az idén kifizeti, s az idei beszerzéseket ennek keretében  visszamenőleg is el lehet majd számolni.Gőgös Zoltán államtitkár arról tájékoztatott, hogy elbírálták az  erdészeti gépi technológia fejlesztésére kiírt pályázatokat, 3, 8  milliárd forint értékben 124 kérelmet hagytak jóvá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.