"Felháborító provokáció az uniós bírósági ítélet pálinkaügyben"

"A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten rendkívüli sajtótájékoztatón azután, hogy az Európai Unió bírósága csütörtökön közzétett ítéletében kimondta: ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége.

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar pálinka hungarikum és a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen.

Nem ez az első eset, amikor az unió bele akar szólni abba, hogy Magyarországon "mondjuk milyen fák nőnek, vagy milyen nemzeti italra vagyunk mi büszkék" - mondta a miniszter, aki felháborítónak tartja és visszautasítja hogy az unió "olyan jogokat formáljon magának, amelyeknek nincsen alapjuk".

Közölte: meggyőződése, hogy a magyar pálinka elleni támadással "az unió egyes bürokratái" a most kezdődő uniós választási kampányt, illetve a választásokat akarják befolyásolni.

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar pálinka a világon egyedülálló kincs, nagyon jó minőségű pálinkák vannak Magyarországon, amelyekre vigyázni kell, és minden lehetséges jogi eszközzel, illetve termelési támogatással védeni kell. A magyar életformának is része a pálinka, sikertörténet, ezért is fontos, hogy megvédjük - mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva elmondta: az európai bírósági döntés nem érte váratlanul a kormányt, a részletes ítélet és indoklás ismeretében a Vidékfejlesztési Minisztérium az adóügyeket is felügyelő nemzetgazdasági tárcával közösen fog kidolgozni egy jogi megoldást.

A Pálinka Nemzeti Tanács egyelőre tanulmányozza Európai Unió bíróságának csütörtöki ítéletét, hivatalos álláspontot a testület csak ezt követően alakít ki - tájékoztatott Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára, aki elmondta még, hogy tavaly 744 ezer hektoliter fok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg.

A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb ezen a területen, mint az a 2012-ben előállított kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége. Tavalyelőtt 881 ezer hektoliter foknyi mennyiségű pálinkát főztek a kereskedelmi főzdékben. A bérfőzés mennyisége a múlt évben elérte a 8,25 millió hektoliter fokot, ami mintegy 16,5 millió liter 50 fokos párlatnak felelt meg.

Tavalyelőtt a bérfőzött párlat mennyisége Magyarországon 5,93 millió hektoliter fokot tett ki, ami mintegy 11,8 millió liter 50 fokos párlatnak felel meg. Ez  30 százalékos növekedést jelentett a bérfőzés területén egyik évről a másikra. A testületnek a magánfőzés, a házi párlat előállításának eredményeként keletkezett pálinkamennyiségről nincsenek adatai.

Az adóhatóságnál a múlt évben az 50 litert meghaladó házipárlat-főzésből származó párlat mennyiségére mindössze 213 litert jelentettek be. Dull Péter mindehhez még annyit tett hozzá, hogy 2012-ről 2013-ra 3,5 millió hektoliter fokkal - azaz mintegy 7 millió literrel - csökkent az összes szabad forgalomba (azaz kereskedelmi forgalomba) bocsátott égetett szesz mennyisége Magyarországon.

Az unióban a szlovén pálinkafőzési szabályozás áll a legközelebb a magyarhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.