Felforgatják a kereskedelmet a dohánytrafikok

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint alaposan felforgatja az élelmiszerüzletek rendjét, hogy az új trafikok a dohánytermékeken kívül más, elsősorban élvezeti cikkeket árulhatnak.

Az OKSZ hétfői közleményében kiemelte, hogy számításuk szerint az átlagvásárló, ha korábban 100 forintot elköltött egy élelmiszerüzletben, abból 40 forintot különböző élvezeti cikkekre fordított. A dohánytermékek mellett a trafikok kínálatában megjelenhet a lottó, a szeszesital, a kávé, köztük a helyben fogyasztható is, az energiaital, az ásványvíz, az üdítőital, a fagyi, a jégkrém és az újság.

Megkönnyíti a trafikosok helyzetét, hogy a július 15-től belépő árrésszabály alapján már nem kell más termékek értékesítésével megtámogatniuk a dohányértékesítést, az eddigi 4-5 százalékos árrés mellett eddig erre kényszerültek a kereskedők. A 10 százalék árrés előírása önmagában helyes döntés, hiszen ha a vásárló egy kiló kenyér árában minden költséget megfizet, a cigaretta esetében sem indokolt a kivétel, amit eddig a gyártók kényszerítettek a kereskedőkre - írja közleményében az OKSZ.

A szövetség szerint az új trafikrend előreláthatóan folyamatosan formálódni fog. A trafikosok, mivel cigarettát csak náluk lehet vásárolni, kivételezett helyzetben vannak ugyan, de a versenytől azért teljesen nem mentesülnek. Várható, hogy a koncessziósok egy része - a jobb üzletmenet reményében - vándorolni fog, természetesen a koncessziós határán belül. (forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.