Felére zuhant az állami cégek nyeresége

A Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságok év végére vártható összesített eredménytömege kevesebb, mint felét teszi majd ki a 2008. évinek, döntően a pénzügyi-gazdasági válság miatt - hangzott el a Vagyontanács mai ülésén. Az MNV vezetői tárgyalásba kezdtek Joav Blummal a Sukorói telekcsere-szerződés felbontásáról.

Az év első hat hónapjában, a társaságok adatszolgáltatása alapján a Nemzeti Vagyonkezelő által közvetlenül kezelt állami cégportfolió 83,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért. Ez a 2008 első félévi bázishoz képest 16 milliárd forintos javulást jelent. Ez döntően az MVM-csoport és a Richter többleteredményéhez köthető. Az idei üzleti tervek várható teljesítése alapján azonban az jósolható, hogy a 2008-as eredmények felét produkálják majd az állami cégek.

Az időarányos teljesítések még javulhatnak az év végéig, de a végleges adatok a tavalyi szinttől szükségszerűen el fognak maradni a romló gazdasági környezet miatt. Az MVM-nél, a Magyar Postánál és a Szerencsejáték Zrt-nél a terv túlteljesítése valószínűsíthető, míg az erdőgazdaságok idei eredménye a tavalyi egyharmadát éri el csupán, a Volán társaságcsoport pedig a 2009-es veszteségfinanszírozás beállításával még mindig a negatív tartományban lesznek.

Tárgyalások Sukoró ügyében

A Nemzeti Vagyontanács október 14-i ülésén tájékoztató hangzott el az állami tulajdonú sukorói ingatlanokra vonatkozó csereszerződés megszüntetésével kapcsolatos egyes jogi lehetőségekről. A Tanács döntése során tudomásul vette, hogy az MNV Zrt. felvette a kapcsolatot, illetve megtette a szükséges intézkedéseket a szerződő partnerrel való egyeztetés érdekében.

Az MNV Zrt. vezérigazgatója a Tanács egyhangú döntése alapján felhatalmazást kapott, hogy folytasson tárgyalásokat a befektetővel az eredeti állapot helyreállítása érdekében, és, hogy a tárgyalások eredményessége esetén az erre vonatkozó megállapodást november 9-i határidővel megkösse.

Újabb értékesítési eljárások indulnak

Tovább folytatódik a Nemzeti Földalapba tartozó területek haszonbérlettel történő hasznosítása miután a testület jóváhagyta az erre vonatkozó program hatodik ütemét, az ebbe tartozó haszonbérleti egységek listáját és felhatalmazást adott a földterületek meghirdetésére. Az NVT döntött arról is, hogy együtt pályáztat meg három kiemelkedő értékű budai ingatlant. A tanács határozata alapján újabb három város kap állami ingatlanokat, uniós kastély felújítási és környezetvédelmi projektek indulhatnak, a katasztrófavédelem országos központjának pedig nem kell bérleti díjat fizetnie székházáért.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.