galéria megtekintése

Jogot sértett, de megússza a balatonfenyvesi CBA üzemeltetője

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 15. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A magyar hatóságok tudnak elnézőek is lenni. Mivel a vállalkozó magától visszaadta piacengedélyét, így megússza a jogsértő kalandot a balatonfenyvesi CBA üzemeltetője. Az illetékes kormányhivatal szerint így már az sem kérdés, ki élt vissza a joggal és hogyan.

A balatonfenyvesi CBA üzlet üzemeltetője magától visszaadta piacengedélyét, így semmi nem indokolja, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal tovább vizsgálódjon az ügyben – derült ki a hivatal lapunknak küldött válaszából.

Pedig egy nappal korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) még azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jogszabálysértően adták ki a balatonfenyvesi CBA-nak a vasárnapi nyitva tartásra lehetőséget adó piac engedélyt, mivel – ahogy a tárca államtitkára fogalmazott –

joggal való visszaélés történt.

 

Ennek ellenére a kormányhivatal nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a deklarált jogsértésnek lehet-e bármilyen következménye. Szerintük azzal, hogy a hazai üzletlánchoz tartozó vállalkozó – a kormányhivatali vizsgálat napján – visszavonulót fújt és visszaadta a piacengedélyt,

az ügy lezárult.

A kormányhivatal levele egy szót sem ejt arról, hogy a piacengedélyért folyamodó vállalkozó vagy éppen a jegyző követte volna el a joggal való visszaélést, továbbá hogy egy ilyen ügynek milyen következménye lehet. Az sem derül ki, hogy mi a helyzet a többi hasonló, sajátos körülmények között piaccá nyilvánított áruházzal. Az NGM korábbi közlése szerint egy másik, szintén piacosított CBA üzlet esetében nem láttak problémát, igaz, az indokokat ott is megtartotta magának a tárca.

A kormányhivatalhoz hasonlóan megértően nyilatkozott hétfőn az NGM is arról, hogy a hazai lánchoz tartozó üzlet nyilvánvalóan

kijátszotta a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó jogszabályokat.

A tárca szerint azzal, hogy a kormányhivatal a napokban körlevélben figyelmeztette a jegyzőket: a piacengedélyek kiadása során a „visszaélésszerű joggyakorlás” elkerülése érdekében fokozottan tartsák be az „anyagi és eljárási szabályok alapelvi szabályait” (hogy ez pontosan mit takar, azt nem osztotta meg velünk az NGM), a minisztérium „lezártnak tekinti az ügyet”.

Lett volna igény a vasárnapi nyitva tartásra
Lett volna igény a vasárnapi nyitva tartásra
Földi Imre / Népszabadság

Amint arról beszámoltunk: a sajtóhírek nyomán az NGM államtitkára, Glattfelder Béla a múlt héten fordult a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz, a hivatal nézzen utána: igaz-e, hogy a balatonfenyvesi CBA piaccá nyilváníttatta magát annak érdekében, hogy így játssza ki a vasárnapi zárva tartásról szóló szabályokat. Az előírások szerint ugyanis a piacok, illetve a piacok területén működő üzletek megkötések nélkül nyitva tarthatnak a hét utolsó napján. A jogszabályok azonban igen megengedően bánnak a „piac” definíciójával.

Mint arról tudósítónk beszámolt, a balatonfenyvesi szupermarketre úgy került ki a piac felirat, hogy mindössze egy néhány kiló málnát kínáló árus ült a bolt előcsarnokába. Ezt követően a kormányhivatal még pénteken ellenőrzést tartott a balatonfenyvesi önkormányzatnál, és a piacengedélyt kiadó jegyző eljárását felülvizsgálva megállapították, hogy az engedély jogszabálysértő volt, és előkészítették a jegyzői határozat megsemmisítésére vonatkozó határozat tervezetét.

Csakhogy a helyi CBA-s vállalkozó ugyanezen a napon visszaadta piacüzemeltetési engedélyét, majd legott kiakasztotta az „eladó” táblát az üzletre, jelezve, hogy a vasárnapi zárva tartással már neki sem éri meg a bolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.