galéria megtekintése

Feleannyit ér a munkánk, mint a németeké

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A szakszervezetek kedvelt statisztikai adata a munkával töltött időről szóló kimutatás. E szerint a magyarok különösen sokat dolgoznak, az OECD-tagállamok viszonylatában is a felső harmadban áll hazánk ezzel az adattal, az unióban pedig csak Görögország előzi meg a magyarokat.

Mi ugyanis átlagosan évi 1976 órát töltöttünk munkával tavaly, a görögök pedig több mint kétezret. Ez valóban sok, főleg összehasonlítva a német munkavállalók 1400 óra alatti statisztikájával. Persze nem Németországhoz vagy Norvégiához kell hasonlítani hazánkat, de Csehországban és Szlovákiában is érezhetően kisebb az adat: 1800 óra felett, illetve az alatt dolgoznak.

Valójában azonban ez az adat azt mutatja meg, mennyi időt töltünk a munkahelyünkön, hány órás a munkaidőnk. Ez valóban igen sok, ám ezt az időt nem töltjük el túl hatékonyan, illetve a munka, amelyet végzünk, nem kifejezetten hasznos.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok az átlagot mutatják, vagyis természetesen vannak munkakörök, ahol a munkavállalók erőn felül teljesítenek, és a hozzáadott érték kiemelkedő. Az átlag azonban meglehetősen lehangoló, vagyis a munkavállalók termelékenysége rendkívül alacsony, gyenge hatásfokú.

 

Az OECD adatai szerint a munka termelékenysége, vagyis hogy a GDP arányában mennyit hoz egy óra munka, Magyarországon nem éri el a német teljesítmény felét. Itthon 2014-ben egy óra munka értéke 31,1 dollár volt, Németországban 63,5. Régiós összehasonlításban nagyjából Lengyelországgal vagyunk egy szinten, ott 29,5 dollár volt a mutató. Szlovákia 38,1 dolláron állt, Csehország 35,3, Szlovénia pedig 39,6 dolláron. Az unió átlaga 49,8 dollár. Ez sem akkora nagy teljesítmény az Egyesült Államokkal összevetve, ahol a termelékenységi mutató meghaladja a 67 dollárt óránként.

Az unió 28 tagállamát figyelembe véve a magyar termelékenység az uniós átlag 62 százalékát éri el. Az utóbbi években ez az arány folyamatosan javult, éves szinten egy-két százalékponttal sikerült feljebb kúszni. Ám Szlovákia például már 75 százalékon áll, és folyamatosan emelkedik, s várhatóan Lengyelország is könnyen le fogja nyomni a magyar mutatót egy-két éven belül.

A gond ugyanis nem csak az, hogy a magyar érték rendkívül alacsony – csak Lettország, Lengyelország és Észtország mutatói rosszabbak.

Az sokkal nagyobb probléma, hogy a közeljövőben nem látszik a javulás. Az elkövetkező évekre ugyanis egészen szerény növekedést jósol Magyarország számára az OECD: termelékenységünk jövőre 1,4, míg 2017-ben 2,7 százalékkal emelkedhet. Ez nem éri el a német adatot sem, bár az osztrák várakozásnál jobb – Ausztria két év alatt sem éri majd el a kétszázalékos növekedést, ám szomszédunk termelékenységi mutatója 56,7 dollár óránként.

A magyar mutatóról szóló becslés trendszerűen megfelel a kormány várakozásainak is, bár jövőre a költségvetésben egy százalék alatti növekedést prognosztizált a kabinet. Ehhez képest azonban Szlovákia 7,7, majd 2016-ban tízszázalékos növekedést is elérhet, Lengyelország pedig, amely most kicsivel mutat rosszabb termelékenységet hazánknál, jövőre 12, két év múlva pedig 15 százalékkal is javulhat az OECD szerint.

Összességében elmondható: hiába pumpálja fel mesterségesen a kormány közmunkásokkal a munkavállalói létszámot, ez nem fog különösebben meglátszani a gazdasági mutatókon. A termelékenységet leginkább a nagy hozzáadott értékű munkával lehet emelni – nem véletlen, hogy a pénzügyi központ Luxemburg 92 dolláros mutatóval rendelkezik, az olajkitermelő Norvégia pedig 85 dollárral.

A nagy hozzáadott értékű munka azonban nemhogy nem az árokásás, de még a kormány sikerpropagandájaként funkcionáló autóipari munka sem. Az összeszerelő üzemek és gyárak ugyanis nem termelnek túl sok hozzáadott értéket. Ehhez innováció és fejlesztés kellene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.