Fél nap alatt lemerült az első mosógépcserekassza

Ma reggel 8 óra óta mindössze négy órán át, délig állt nyitva a nyugat-dunántúli térség számára az első mosógépcsere-program: a jelentkezők ennyi idő alatt lejegyezték a rendelkezésükre bocsátott közel 50 millió forintot. A szabályok szerint még holnap délig feladhatnak pályázatokat. A jövő héttől hasonló sors vár a többi térségre is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében meghirdetett Háztartási nagygépek (mosógép) energia megtakarítást eredményező cseréje alprogram esetében a pályázatok benyújtását a nyugat-dunántúli régióban a forrás kimerülése miatt 2015. július 1. napjával határozatlan időre felfüggeszti - tette közzé a szaktárca.

A régióban megvalósítandó beruházásokra pályázatokat benyújtani 2015. július 2. napján 12.00 óráig lehet. A pályázati útmutatóban meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban. A benyújtásra került pályázatokkal kapcsolatos kommunikáció a pályázati portálon keresztül történik - figyelmeztetnek a közlemény zárásaként.

Mindez azt jelenti, hogy a meghirdetés után mindössze négy óra alatt kifogyott a most indult országos mosógépcsere-programban az elsőként kedvezményezett nyugat-dunántúli térség kerete.

A kiírás alapján a kedvezményezett hazai magánlakástulajdonosok legfeljebb 25, 40, illetve 45 ezer forintos támogatást kapnak, ha elavult mosógépük helyett A+, A++, illetve A+++ besorolású újat vásárolnak. Az országos keret 500 millió forint, amit térségenként az érintett lakásszám arányában felosztottak. Így elsőként a nyugat-dunántúli térségből ma 0 órától pályázhattak a lakástulajdonosok a számukra elkülönített összesen közel 50 millió forintra a https://mgcs-2015.nfsi.hu/ című pályázati oldalon. (Jelentkezés csak itt keresztül adható be.) Ebből következően a keret lemerüléséhez ezer-kétezer szabályos beadványra volt szükség.

A kiírás alapján most a dél-dunántúli lakosok izgulhatnak, akik számára jövő hétfő reggel 8 órától nyílik lehetőség a jelentkezési lap feladására. Számukra valamivel kevesebb, mintegy 47 millió forint áll rendelkezésre. Kedden 8 órától a főváros és térsége új mosógépre vágyó lakosai igyekezhetnek részesülni a rájuk szabott közel 150 millió forintból. Szerdán az észak-alföldiek versenghetnek 75 millió forintért. 13-án, hétfőn a dél-alföldiek következnek közel 66 millió forintos kerettel. Utána kedden Észak-Magyarország jön mintegy 60 millióval. Végül 15-én, szerdán a közép-dunántúliak próbálhatnak megcsípni támogatást a számukra elkülönített közel 55 millió forintból. (A cikk egy előző verziójában a korábbi pályázati szokások alapján tévesen 0 órás pályázatkezdésről írtunk. Mentségünkre szóljon, hogy a pontos pályázatnyitási időpontot - ami pár óra alatt kimerülő pályázatok esetén sarkalatos információ - sem a pályázati hirdetményben, sem a pályázati útmutatóban, sem a gyakran ismételt kérdések, sem a "pályázatbenyújtással kapcsolatos fontos tudnivalók" című dokumentumban nem leltünk. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a pontos időpontot a konkrét pályázat feladásakor tüntetik fel.)

A hazai energiatakarékossági kiírások történetében nem egyedi eset, hogy a forrás rendkívüli szűkössége okán a keret akár órák alatt kifogy. Ilyen történt például tavaly a téglaépítésű családi házak számára meghirdetett fűtéskorszerűsítési pályázatoknál. Az ezzel párhuzamosan meghirdetett ablak- és hűtőgépcserepályázatok viszont hónapokon keresztül nyitva álltak. Feltételezve, hogy a kabinetnek nem célja hajnali kattingatásokra kényszeríteni az energiatakarékossági kampányra fogékony polgárokat, a szaktárca a jelek szerint továbbra sem tudja belőni a várható igényeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.