Fazekas megtekintette a CBA dinnyéit

Az idén még inkább ajánlják a magyar dinnyét a hazai agrárszakemberek. Mást nem nagyon tehetnek. A két évvel ezelőtti dinnyekartell és az ezzel kapcsolatos versenyhivatali eljárás árnyékában most a jó minőségről szól a marketing. A szezon most kezdődik.

Csak ajánlani tudja Teknős Miklós / Népszabadság

 

A májusi és a júniusi meleg jót tett a termésnek, és az utóbbi években gyarapodott a dinnyével vetett terület is: 2011-ben 4700, tavaly 5600 hektáron termesztették, az idén pedig már 6 ezer hektáron nevelik a gyümölcsöt. Importra nincs szükség, sőt, a 40-50 százalék külföldön kelhet el – kérdés, mindez hogy hat az árakra.

Fazekas Sándor, az egyik bevásárlóközpont CBA üzletében tekintette át a helyzetet, és arról beszélt, talpra állt a magyar dinnyetermelés az elmúlt években. A magyar dinnye – ami ugyebár görög – az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést.

Az idén is lesz promóciós akció, a miniszter ennek kertében arra kérte az embereket, hogy minél több magyar dinnyét fogyasszanak, mert ez a szántóföldi gyümölcs nemcsak nagyon jó minőségű, hanem egészséges és vitaminokban gazdag. Ezen kívül azt is hozzátette, hogy „az itt-ott még fellelhető import" helyett is vegyenek magyar görögdinnyét.

A termék egyébként most kerülhet a boltok polcaira. Antal Gyula a Syngenta termékmenedzsere szerint a hűvösebb tavasz még aggasztó volt a termelőknek, ám szerencsére nem esett olyan mélyre a hőmérséklet, hogy elpusztuljanak a dinnyepalánták, a májusi-júniusi hőség nyomán viszont zöldbe borultak a dinnyeföldek. Közölte: a belföldi szezon elindulása után július közepétől kezdődhet a dinnye exportja, elsősorban Németországba és Lengyelországba. A dinnye fele Békés megyében terem, de Szabolcsban is sokak megélhetését jelenti a nyári gyümölcs.

Belevágtak a szezonba Teknős Miklós / Népszabadság

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a belső fogyasztás az elmúlt évek promóciós akcióinak hatására nőtt 20 százalékkal. Azt minden szakember hangsúlyozta, hogy az idén kiváló a dinnye minősége. A szervezet azt szeretné elérni, hogy Magyarország visszahódítsa korábban elvesztett piacait, és ismét a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre legyen, mint a kétezres évek elején.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint azonban veszni látszik annak a négyéves munkának az eredménye, amelyet a kormány, a szakmai szervezet és a dinnyetermelők egyesülete közösen végzett a termelők érdekében. Szerinte a magyar dinnyetermelők támogatásáról szóló konszenzus felborult, mivel egyes áruházláncok akcióznak. (Ahogyan jó termés mellett ez várható). Oravecz szerint a 30-35 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár nem fedezi az előállítás költségeit, ehhez legalább 40 forintot kellene adni a dinnyéért.

Más kérdés, hogy a „konszenzus" elérése nehezebbnek látszik. Két éve a Vidékfejlesztési Minisztérium bábáskodása mellett köttetett meg az áruházláncok és a dinnyetermelők közös megállapodása a dinnye értékesítéséről, melyet utána a Gazdasági Versenyhivatal kartellnek minősített és eljárást indított. Bár mint arról korábban beszámoltunk a tárca örökmozgó államtitkára, Budai Gyula idén is egyeztetésre hívta az érintett áruházláncokat és a termelőket, ám árakról ott már nem esett szó.

Valószínűleg nem is lett volna rá szükség: a versenytársaknál - Olaszország, Görögország - jelentősen, harmadával csökkent a termőterület, illetve a hűvös tavasz miatt a termés minősége is jóval gyengébbre sikeredett. Igaz, termelői vélekedések szerint így is van esély arra, hogy a gyengébb déli gyümölcs végül dömpingáron landoljon az áruházak polcain.

Jelenleg az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a múlt héten 200 forint per kilogrammos kiskereskedelmi áron lehetett megvásárolni a dinnyét, ám akkor még az importáru volt a polcokon. A hazai termés csak most jelenik meg nagy mennyiségben a kínálatban.

A minőségen van a marketing hangsúlya Teknős Miklós / Népszabadság

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is azt közölte hétfőn: az üzletlánchoz a hétvégén érkezett meg az első nagyobb magyar görögdinnye-szállítmány. Ennek köszönhetően megkezdődik a magyar görögdinnye idei szezonja az üzletekben. Az áruházlánc vállalja, hogy innentől kezdve kizárólag magyar görögdinnyét vásárol és forgalmaz– jelentette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.