galéria megtekintése

Falnak futott az Uber Erdélyben

9 komment


Szőcs Levente

Az Uber múlt csütörtökön érkezett meg az erdélyi városba. Az indulást a nagy tömegeket megmozgató Untold fesztiválra időzítették, az első utas Tudor Giurgiu rendező, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) elnöke volt. Ha vasárnap éjszaka egy Uber-sofőr össze nem szólalkozik egy taxissal, alighanem csendes indulás lett volna. De az uberes megijedt a taxisoktól és rendőrt hívott. Erre több taxis bosszúból, egyszerű utasként Uber-autót rendelt, majd a rendőrörsre vitette magát, ahol feljelentést tett tiltott személyszállítás miatt. A rendőrség a megbírságolt autósok forgalmi engedélyét is bevonta fél évre. Nem ez az egyetlen párhuzam a Magyarországon történtekkel.


Földi D. Attila / Népszabadság

Az Uber Románia rendre az anyavállalt szlogenjeit ismételgeti, miszerint nem taxiszolgáltatást nyújtanak, csupán kapcsolatot teremtenek autós és utas között. A taxisok reakciója teljesen más volt, mint Magyarországon. A Kolozsvári Taxisofőrök Egyesületének elnöke, Viorel Tatar arról beszélt: a szolgáltatásaik minőségének emelésével, angolnyelv-leckékkel szándékoznak versenyben maradni, és csak akkor folyamodnak tiltakozáshoz, ha bevételeik drasztikusan csökkennek az Uber miatt. Emil Boc polgármester, volt miniszterelnök szerint a városháza illetékesei legfeljebb annyit tehetnek, hogy elzavarják a taxidrosztokról az uberes autó­kat. A bukaresti taxisok mozgolódnak, de az Uber nem szerepel a nyilvánosságra került problémalistájukon.

 

A cég 2015 februárjában indult Bukarestben. Hivatalos adatokat sem a sofőrök, sem a felhasználók számáról nem közöltek, ahogy Magyarországon sem. Nicoleta ­Schroeder igazgató csak annyit árult el egyszer, hogy az átlagos várakozási idő a kezdeti 12 percről 4,5 percre csökkent – ilyen bejelentés idehaza is volt. A bukaresti törvényhozás tavaly májusban fogadott el egy Uber-ellenesnek mondott szabályt. Mindeddig zavartalanul működhettek, ám a múlt hétvégén négy Uber-sofőrre borsos, fejenként 25 ezer lejes pénzbírságot róttak ki Kolozsvárott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.