galéria megtekintése

Leégeti magát Varga Mihály a netadóval?

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 24. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Volt olyan szolgáltató, amelyik szerdán alig adott el mobilnet-előfizetést az internetadó hírére. Túlment ugyanis a falon a kormány az új telekommunikációs adó ötletével. A kisebbik baj, hogy a tervezet a hozzá nem értés iskolapéldája. Az adó mértékét is elszámolták egy nullával, nem mérték fel, hogy állami cégeknek is gondot okoz, de azt sem, hogy 20–25 milliárd bevétel miatt a növekedést kockáztatják.

Túlment a falon a kormány az internetadó bántóan amatőr előterjesztésével. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasemberként rugaszkodott neki az ügynek, a falban most csak a sziluettje látható, ő pedig nem győzi leporolni magáról a sittet – mondták az iparág cégeinek képviselői azt követően, hogy a miniszterrel tárgyaltak az internetadóról. A terv olyan vihart kavart a Fideszen belül, hogy a szerdai kormányülés közben a minisztert sürgősséggel küldték el tárgyalni az érintettekkel.

A tárcánál nem tudják, mit jelent ma az internet
A tárcánál nem tudják, mit jelent ma az internet
Jean-Paul Pelissier / Reuters

Abban az értelemben is túlléptek egy kritikus ponton, hogy a nemzetközi cégek most elgondolkodhatnak: sajtpapírral egyenértékű-e a kormánnyal kötött stratégiai megállapodásuk. A nyilvánosság előtt maga a kormányfő szignálta a szerződéseket, a kabinet ezeket rúgta fel egy laza mozdulattal, újabb csorbát ejtve Orbán szavahihetőségén. Csak egy példa: a kormány mindössze pár hete 130 milliárd forintot szedett be a mobilnetes frekvenciákért, s most közli: megadóztatja ezt a szolgáltatást.

 

Maga a javaslat, s annak indoklása nehezen védhető. Van olyan szakember, aki szerint az egyenesen kínos a miniszterre nézve. Az csak egy dolog, hogy elszámolták az adókulcsot vagy az alapját képező forgalmat – mondják. Egyesek szerint akár egy tizedesjeggyel is elnézhették a számokat, mások szerint az adatokból az következik, hogy százmilliárdot meghaladó nagyságrendű bevétel jön ki a törvényjavaslat gigabyte-onként 150 forintos mértékéből. Ha valamilyen maximumot beépítenének, mondjuk egy előfizetésre hétszáz forintot, akkor is alsó hangon 50 milliárd forintra rúg az összeg. Amelynek, s ez a miniszter számára csak az egyeztetésen derült ki, egynegyedét állami cégek fizetik majd, mint az Antenna Hungária vagy az MVM.

Meglehetősen ellentmondásos az adó indoklása is: mintha a tárcánál csak most fedezték volna fel az internetet és az okostelefont, valamint a netes telefonalkalmazásokat: azt írták, hogy az adó oka pont az, hogy sokan ezek használatával kerülik el a még Matolcsy György által bevezetett telefonadó fizetését. Ezzel cáfolták is Rogán Antal magyarázkodását, miszerint a telefonadót nem az emberek, hanem a cégek fizetik. Az ügyfelek nem a Fidesz frakcióvezetőjének hisznek: az egyik mobilcég vezető munkatársa arról számolt be lapunknak, hogy szerdán alig adtak el mobilnet-előfizetést. A híreknek nagy a pszichés hatása, az ügyfelek óvatosak, mert tudják: az adó drágulást hoz.

Szerver. Milliárdok rejtekhelye
Szerver. Milliárdok rejtekhelye
Kurucz Árpád

A szolgáltatók erőteljesen jelezték, hogy ha igaz az a kormányzati álláspont, miszerint a Skype, a Viber és hasonló szolgáltatásokat kívánták volna ezzel bevonni az adófizetés körébe, az nem sikerült. Azért sem, mert az internetforgalom töredékét jelentik a hanghívások. Ezt az NGM illetékesei maguktól nem tudták, és senkitől sem kérdeztek utána.

– Mindig segítettünk megadóztatni saját magunkat, megmondtuk azt is, hogy tudja majd az adót be is szedni az állam, de ezt nem! – kelt ki magából a miniszter előtt az egyik mobilcég vezetője, mások felháborítónak minősítették a tervet.

Havi 2500 forintért ügyfeleink átlagos forgalma száz gigabyte, azaz erre a díjra tizenötezer forint adót fizethetnénk – sorolta az ellenérveket a Digi képviselője. Az is kiderült, hogy a társasági adóleírás jó lehet a Telenornak, hiszen ők a kétforintos telefonadót is csökkenthetik így, igaz, ez az előny csak rövid távú. Az ügyfelek már most is tartózkodnak a szolgáltatások megvásárlásától, pedig még csak tervről van szó. Ezt az NGM is hangsúlyozta. A szavazásig módosítható az indítvány, de a szakma ezúttal a terv teljes visszavonását követeli.

Ennek oka, hogy az adó a GDP 10–12 százalékát adó hazai infokommunikációs szektort, így az egész gazdaságot veszélyezteti, noha a szektor az egyetlen, amelyik a válság alatt is növekedni tudott. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége egyenesen rezsinövelésnek nevezte a kormányon belül sem egyeztetett tervet. A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács szerint, miközben a világ internetforgalma exponenciálisan növekszik, az adóval visszafordítják hazánkat a digitális fejlődés útján. Nem szólva arról, hogy rövid úton vennék a kalapjukat az olyan sikeres, magukat magyarként bemutató technológiai cégek, mint a Prezi, a LogMe-In, hogy a többi vállalatról ne is beszéljünk. Az adó ellen hét végére tüntetés készül, amely két nap alatt a Facebookon 160 ezernél több like-ot gyűjtött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.