galéria megtekintése

Ezernél is több offshore-céget vizsgált a magyar rendőrség, de vajon a Hunguard is köztük van?

0 komment


Marnitz István

Kitérő választ adott az ORFK arra a kérdésünkre, hogy a Panama-iratok magyar szálainak felgöngyölítése során eljutottak-e már a Hunguardhoz.

A nemzetközi Panama-botrány áprilisi kirobbanását követően Orbán Viktor kormányfő hamar megtette vonatkozó nyilatkozatát. (A Panama-botrányban oknyomozó újságírók nemzetközi együttműködése nyomán az derült ki, hogy a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda segítségével a világ számos híressége igyekezett offshore-cégek mögé bújva lefaragni az adót.) A miniszterelnök a közrádióban arról számolt be: kéri az illetékes minisztereket a magyar szálak vizsgálatára, az ügyek mögött állók felderítésére, az eredmények közzétételére. Kormánya tagjaiban ugyanakkor tökéletesen megbízik, mert mindannyiuk leadja a vagyonnyilatkozatát – tette hozzá. Néhány nappal később már látványosan csendesült a kezdeti hév. A parlamentben már úgy fogalmazott: olyan jogi vagy magánszemélyekkel, amelyekkel az állam nem áll üzleti kapcsolatban, nem kíván foglalkozni. Egyszersmind a nemzetközi együttműködés nehézségeit ecsetelte. Mégis úgy véli, mindenki adózzon ott, ahol a pénzt megkereste. Ennek kapcsán a Fidesz-oldalnak csak szocialistaközeli ügyek ugrottak be.

Később a kormánypárti Magyar Időkben jelent meg konkrét neveket mellőző tudósítás a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megfeszített kutatómunkájáról, ami akkor már nem kevesebb, mint 900 cégre terjedt ki. Eszerint a sajtóhíreket is figyelik.

A külső szemlélő számára a nyomozás főbb elvi alapvetései szinte teljes mértékben ráilleszthetők a Hunguard Kft.-re. A tanúsító cég hatalmas bevétel- és nyereségugrásához az elmúlt évek során piaci értékelések szerint jelentősen hozzájárultak a kormánypártok hozta jogszabályok. Ezek különböző ágazatokat köteleznek arra, hogy jelentős összegeket fizessenek tanúsításért a Hunguardéra kísértetiesen hasonlító cégeknek, gyakorlatilag tehát a Hunguardnak. A cég busás nyereségéből idén már egy új többségi tulajdonos, a máltai Javelin vitt haza több százmilliót. Ez nemcsak abban találkozik a nyomozás szempontjaival, hogy az itt megszerzett jövedelem adója már nem a magyar államkasszát gazdagítja. Lapunk kutatásai szerint ugyanis a Javelin off­shore-szerű tulajdonosi hálója végén a valós irányító helyett pénzért névleges tulajdonlást vállaló Kinanis-csoport áll. Ez a cég, illetve egyik vezetője, Christos P. Kinanis ugyanakkor szerepel az interneten közzétett Panama-iratokban.

 

A Hunguard és az állam kapcsolata változatosan értelmezhető: azon túl, hogy a Máltára utalt osztalék adója már biztos, hogy nem a magyar államkasszát gazdagítja, Rogán Antal kabinetügyi miniszter még Fidesz-frakcióvezetősége idején egy bizonytalan hasznosságú közös találmányt jelentett be a Hunguard kistulajdonosaival. A Hunguard ügyvédi irodája számos alkalommal feltűnik Rogán Antal háza táján. A cég másik ügyvezetője, Szűcs Ákos pedig korábban együtt dolgozott a kormányfőközelséget a bizonyítékok ellenére is tagadó Habony Árpáddal. (Az idézett parlamenti vita során Rogán Antal úgy fogalmazott: a kormány elkötelezett, hogy a panamai off­shore-ügyben felmerülő összes magyar név esetében szigorú, alapos és mindenkire kiterjedő adóvizsgálatot rendeljen el.) A Hunguard érintettségét illetően számos sajtótudósítás született, a rejtélyek száma mégis nő. Mindezek alapján, mondhatni, a nyomozás feltételeit szinte a Hunguardra találták ki.


Az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál nyomozócsoportot állított fel az offshore-ügyek magyarországi szálainak felderítésére – közölték megkeresésünkre az ORFK-nál. A nyomozók ez idáig több mint ezer offshore céget vizsgáltak meg és tanulmányozták eme vállalkozások esetleges szerepét a korábban lefolytatott büntetőeljárásokban – fűzték hozzá. A folyamatos értékelő-elemző munka kiterjed a sajtóban megjelent információkra is, az internetes felületen megjelenő magyar és angol nyelvű híradásokban szereplő, hazai vonatkozású offshore cégek ellenőrzésével – tették hozzá. A válaszban a Hunguardot nem érintették. Arra a kérdésünkre, hogy az általános nyomozás mikor érhet véget, azt válaszolták, hogy „az értékelő-elemző munka befejezése nem prognosztizálható”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.