Ezermilliárd dolláros piacnyitás

Teljes vámmentességet ír elő a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) több mint 200 információtechnológiai termék esetében 2016-tól. Ez azt jelenti, hogy jövőre az USA-ból az Európai Unióba érkező termékek ára akár jelentősen csökkenhet. Az éveken át tartó tárgyalások végén pénteken megszületett döntés szakértők értékelése szerint hatalmas előrelépést hoz a magas műszaki színvonalat képviselő eszközök globális elterjesztésében.

Évi ezermilliárd dollár értékű áruforgalmat érint a könnyítés, ennek legnagyobb haszonélvezője, az Egyesült Államok, amely egyedül százmilliárdos értékű szeletet hasít ki a tortából. Akár hatvanezer új munkahely is létrejöhet a piacnyitás révén, amit akár a gyártókapacitások bővítése vagy a kereskedelmi álláshelyek növelése hozhat az Egyesült Államok számára.

A nagyságrendek érzékeltetésére: az ezermilliárd dollár érték a világ teljes vas- és acélkereskedelmének, textil- és ruházaticikk-kereskedelmének felel meg együttvéve – írja közleményében a WTO. A kedvezményezett termékpaletta a chipektől kezdve az orvosi műszereken és a játékkonzolokon át egészen az operációs rendszerekig terjed, így például Bill Gates Microsoftjának piaci terjeszkedése elől is elhárulnak az utolsó akadályok.

(Igaz, a lenullázás valamennyi létező szoftverre érvényes.) A nyomtatópatronok, a GPS navigációs készülékek kereskedelme is vámmentes lesz – írja a Reuters. A cégek közül a Magyarországon is gyárakkal rendelkező General Electric, az Intel, a Microsoft, a Nintendo és a Texas Instruments lehet a legnagyobb nyertes, de a Siemensnél és a Philipsnél is pezsgőt bonthatnak. A technikai részleteket decemberig dolgozzák, ki a vámterhek eltörlése 2016-tól esedékes. Magyarország termelői oldalon elsősorban az orvosi műszerek és számítástechnikai termékek exportjánál profitálhat az egyezmény kibővítéséből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.