Orbánék tervei: ez fűnyírás, nem újjászervezés!

Egyelőre nem látni, mitől, hogyan fog megújulni Magyarország, a mai kormányzati bejelentések ugyanarra a logikára épülnek, amivel a korábbi kormányok operáltak, amikor bajban volt a költségvetés: bekapcsolták a fűnyírókat, beizzították az adóhatóságot.

Kétnapos, éjszakába nyúló kormányülésen dolgoztak fáradhatatlanul a miniszterek, hogy közösen betömködjékaz idei, valamint a 2012-es költségvetésben keletkezett lyukakat. Sajnos ennyi idő kevésnek bizonyult, csak az első százmilliárdról sikerült dűlőre jutniuk.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a kormányülés helyszínén. Matolcsy György, Szijjártó Péter, Orbán Viktor

Az idei büdzsé megmentésére bevetett intézkedések korántsem sorolhatók a rendszerszintű átalakítások közé, az ország ezektől aligha lesz „újjászervezve", ahogy a fideszes szótárban a reformokat hívják. Az állami beszerzések leállítása például huzamosabb ideig biztos nem tartható fent, attól megbénulna az államigazgatás. Alapos átrostálásra feltétlenül szükség van, de Orbánék drasztikus megoldása nemhogy hosszú távon, de rövid időszakra sem rendezi megnyugtatóan a költségvetés helyzetét.

A jövedéki adók emeléséhez a korábbi kormányok is szívesen nyúltak, ha sürgősen be kellett söpörni némi pénzt. Ha nagyon megerőltetjük a fantáziánkat, akkor valamiféle népegészségügyi célt felfedezhetnénk az adóemelés mögött – a magasabb adó miatt emelkedő árak csökkentik a károsnak gondolt termékek iránti keresletet – ám ez nincs komplex népegészségügyi intézkedési csomagba ágyazva, ezért talán nem lövünk mellé, ha kimondjuk: itt bizony szimpla pénzbeszedésről van szó.

Különösen érdekes a gázolaj jövedéki adójának 13 forintos emelése. Azon túl, hogy ez a benzin árszintjéhez emeli a gázolaj árát, pont azokat – a fuvarozókat, rajtuk keresztül pedig a teljes vállalkozói szektort – sújtja, akiktől a gazdaság beindítását várják Orbánék.

Nézzük tovább. Az adóbeszedés hatékonyabbá tételétől 40 milliárd forintot remélnek. Arról gondolom nincs vita ma Magyarországon, hogy elképesztő méreteket ölt az adóelkerülés. Vagyis itt nemhogy ennyi, ennél jóval több is megfogható lenne. Ami miatt mégis bizonytalannak mondható az intézkedés kimenetele: a kormányok eddig is igyekeztek becsukni a kiskapukat, vagyis valami új ötlettel kell előállnia a Fidesz-kormánynak. De ha sikerül is, és fülön csípik az adócsalókat, a pénz visszaszerzése nem fog menni egyik pillanatról a másikra. A bizonyítási eljárás után a vagyont is meg kell találni, amiből a vállalkozással ki lehet fizettetni az elmaradt áfát. Az áfacsalásra szakosodott cégek azonban kínosan ügyelnek arra, hogy ne legyen az állami adóhatóság szeme előtt ilyen vagyon. Itt csak akkor tud rapid eredményt elérni a kormány, ha azonnali lefoglalásokat foganatosít, nem különválasztva a cég és a tulajdonos vagyonát. Ami újabb jogi kérdéseket vet fel, melyekre persze az igazságérzetünk szerint nem kellene időt áldozni, fájdalom, mégis muszáj.

Nevezzük nevén az őszi Orbán-csomagot: ez fűnyírás, nem szerkezeti átalakítás. Arra valószínűleg várnunk kell, majd a 2012-es költségvetés részleteinek megismerésekor derül ki, pontosan mit értenek Orbánék az ország újjászervezése alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.