Ez a hétfő más lesz - csak kapkodjuk a fejünket a sok változástól

Olyan, mintha január elseje lenne holnap és egy új évet kezdenénk, annyi minden változik. Megnyílnak a Nemzeti Dohányboltok, indul az e-útdíj, újabb rezsicsökkentés lesz, további célokra lehet felhasználni a SZÉP-kártyát. Olcsóbb lesz a vonatjegy, ha nem a jegypénztárnál vesszük.

Hétfőtől a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók használatarányos útdíjat (e-útdíjat) fizetnek a magyar gyorsforgalmi, valamint főutakon. A fizetendő díj a jármű tengelyeinek a számától és a motor környezetvédelmi besorolásától függ: a kéttengelyes tehergépjárművek után gyorsforgalmi utakon bruttó 49,90 forint, főutakon bruttó 21,23 forint, a háromtengelyes kategóriában gyorsforgalmi úton bruttó 70,02 forint, főúton bruttó 36,75 forint, míg a négytengelyesek után gyorsforgalmin bruttó 108,38 forint, főutakon bruttó 67,60 forint kilométerenként. A környezetvédelmi besorolásnál az előbbi díjak szorzója 0,8-1,2.

Aki nem, vagy nem a kellő összegű e-útdíjat fizeti, és az ellenőrzésnél ez kiderül, annak bírságot kell fizetnie, viszont a jogosulatlan úthasználatért 24 órán belül nem szabható ki újabb bírság. A 24 órás tilalmi terminus július 1-jétől augusztus végéig lesz hatályban. Szeptember 1-jétől már az első jogosulatlan úthasználatot követő 8 órán túl is újra bírságolhatja a hatóság az üzembentartót. Ugyanez vonatkozik a jármű vezetőjére is, amennyiben ő felel a jogosulatlan úthasználatért.

Az e-útdíj törvény három csoportra osztja a jogosulatlan úthasználókat. A bírság a három csoporthoz, illetve a teherautó tengelyeinek a számához igazodik. Például a négytengelyes kamion után 110 ezer forint a bírság. Ha a járművezető személye nem deríthető ki, akkor az üzembentartó fizet ennyit. A háromtengelyes járműnél 90 ezer, a kéttengelyesnél 80 ezer forint a bírság.

A fuvarozó kkv-k részére a kormány Útdíj Hitelprogramot indít: az elektronikus útdíjfizetésre kamiononként 1 millió forint keretet biztosítanak kártyán egy évre, kétszeres hosszabbítási lehetőséggel, Bubor plusz 1,5 százalékos kamattal.

A regisztráció kezdete óta már több mint 10 500 felhasználó összesen közel 50 000 tehergépjárművet regisztrált pénteken 14 óráig - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) e-útdíj-szóvivője az MTI-vel. 

A fuvarozók szeretnék elhalasztani a rendszer indulását. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az elektronikus útdíjrendszer bevezetésének legalább egy hónapos elhalasztását javasolta a vállalatok, vállalkozók megfelelő felkészülése érdekében. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is úgy vélte, hogy a bevezetés előtt 25 napos valós próbaidőre lenne szükségük a fuvarozóknak, különben kilométeres sorok alakulhatnak ki a határon. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) pedig azt javasolta, hogy az intermodális logisztikai szolgáltató központok 70 kilométeres körzetében ne kelljen útdíjat fizetniük a központból, vagy a központba fuvarozó nehézgépjárműveknek. Ugyancsak a halasztás mellett állt ki a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a A Közúti Közlekedési Szolgáltatók Ágazati Párbeszéd Bizottsága (KKSZAPB) is.

Habár a hírek arról szóltak, hogy a kormányzat elhalasztja az elektronikus útdíj indítását, eddig erről nem született döntés.

Nyitnak a nemzeti "trafikok"

Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyit meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának - közölte a NAV még pénteken az MTI-vel. A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenőriz is.
Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; de ezekre újabb pályázatot írtak ki, amelyet július elsejéig lehetett beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint 6 hónapon belül eredményt hirdetnek.

Közel 300 pályázat érkezett arra a felhívásra, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, legalább 20 éve trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek. A pályázatok eredményeit hamarosan közzéteszik - mondta. 

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvényt) tavaly szeptemberben fogadták el. A dohányboltokban eredetileg csak dohánytermékeket lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyet is áruljanak, majd februárban szeszes és energiaitalok, kávé, ásványvíz, üdítők és újság árusítását is lehetővé tették.

A törvény májusi módosításával - amelyben tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedőknek - a termékkör tovább bővült: a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak.
A jogszabály megtiltja a fiatalkorúak kiszolgálását, és azt is előírja: meg kell tagadni a cigaretta értékesítését, ha fennáll a gyanúja, hogy a felnőtt vásárló 18 éven alulinak adja tovább azt. Fiatalkorúak nem csak cigarettát, mást sem vásárolhatnak a trafikokban.

Olvassa el korábbi interjúnkat Gyulay Zsolttal, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetőjével.

SZÉP-kártya másképp is

A kormány a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére május végén döntött a kártya kibocsátását és felhasználását szabályozó kormányrendelet módosításáról. Ennek értelmében július elsejétől bővül a SZÉP-kártya zsebei között az átjárhatóság, és már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom zsebből fizetni. További változás, hogy új szolgáltatásként a szabadidős sportrendezvények nevezési díja is belekerült a SZÉP-kártyával fizethető körbe.

A fürdőszövetség tagjai körében korábban elvégzett felmérés szerint a fürdőkben az új cafeteriarendszer bevezetése óta - 2010-ről 2012-re - 38 százalékkal csökkent az utalványforgalom. A szövetség álláspontja szerint az utóbbi években megvalósult fürdőfejlesztések fenntarthatósága érdekében, valamint népegészségügyi szempontból is fontos, hogy a SZÉP-kártyát minél többen használják fürdőlátogatásra. A szervezet ezért fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, amely elfogadta a szakmai szövetség javaslatát.

A szervezet összesítése szerint tavaly decemberben 39 696 SZÉP-kártya-elfogadóhely volt Magyarországon, az igényelt kártyák száma pedig meghaladta a 768 ezret. A SZÉP-kártyákra összesen 71,7 milliárd forintot töltöttek fel tavaly, ebből a szabadidő eltöltésével kapcsolatos alszámlára 5,15 milliárd forint került. Ennek az alszámlának a jelentős részét a tulajdonosok a hazai fürdőkben költötték el.

Újabb rezsicsökkentés

Havonta akár 700 forinttal is csökkenhet a víz- és csatornadíj egy átlagos - havonta hat köbméter - vízfogyasztású család esetében a júliustól életbe lépő 10 százalékos rezsicsökkentés következében - közölte a mintegy 270 ezer lakossági szerződéses kapcsolattal rendelkező Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. az MTI-vel. A rezsicsökkentésről szóló közleményük szerint biztosítják fogyasztóikat arról, hogy a törvényi előírásokat maximálisan teljesíteni fogják, a július 1-je után kibocsátott számláikban ennek megfelelően a már csökkentett díjak és fizetendő összegek jelennek meg.

A lakossági földgáz, villamos energia és távhő árának 10 százalékos csökkentéséről tavaly év végén döntött a parlament, ez a törvény január 1-től hatályos. A PB gáz árának 10 százalékos csökkentése viszont csak július 1-jén lép életbe. Ugyanekkortól feleződik a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 1 egységnyi munkaráfordításának az ellenértéke. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás eddig 4 ezer forint volt, a módosítás után 2 ezer forint lesz.  A kéményellenőrzés tartalma nem változik: az műszaki felülvizsgálatból, és az összekötő elemek ellenőrzéséből, tisztításából áll. 

Új adó is kilátásban van

Július elsejétől változás köszönt be az önkormányzatok életében is. Hatályba lép ugyanis a gazdasági stabilitásról szóló törvény azon módosítása, melynek értelmében a települések csak akkor köthetnek adósságot keletkeztető ügyletet, ha a helyi iparűzési adót vagy a vagyoni típusú adók közül legalább az egyiket vagy a magánszemélyek kommunális adóját bevezette. Erről a parlamenti képviselők június 14-én döntöttek, és a közlöny június 22-i számában jelent meg - hívja fel a figyelmet a portfolio.hu.

Olcsóbb vonatjegy

A vasúttársaság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján 2013. július elsejétől háromszázalékos kedvezményt ad minden olyan internetes, mobiltelefonos vásárlójának, aki az otthoni nyomtatás vagy digitális bemutatás lehetőségét választja. Az otthoni nyomtatással a belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, a bérleteket és a nemzetközi menetjegyeket nem.

A rendszerben minden szociális vagy üzletpolitikai utazási kedvezmény érvényesíthető. A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott menetjegy névre szól, csak a rajta feltüntetett állomások között, meghatározott napon érvényes. A jegy árát visszatéríteni pedig csak elektronikusan, az utazás napját megelőző napon 12 óráig lehet (kivéve, ha az utas a vasúttársaság hibája miatt válik jogosulttá a visszatérítésre).

Nemzeti Dohánybolt Szolnokon. Hétfőn nyitnak
Szolnok, 2013. június 19. Nyitásra váró nemzeti dohánybolt a szolnoki Mészáros Lőrinc utcában 2013. június 19-én. A tulajdonos Somos Anikó vállalkozó 20 évre nyerte el a koncessziós jogot és vállalta 3 fő - köztük egy megváltozott munkaképességű és egy regisztrált munkanélküli - foglalkoztatását. Eddig 4525 dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri igazgatóságaihoz, és 3021 engedélyt adtak ki. MTI Fotó: Mészáros János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.