Extrém kockázatkerülés a részvénypiacon

Nem javult a hangulat a globális piacokon az elmúlt héten, a befektetőket az extrém kockázatkerülés jellemezte, a piaci figyelem középpontjában Spanyolország állt.

A héten kiderült, hogy a Bankia spanyol pénzintézet a vártnál nagyobb tőkepótlásra szorul, és nagy valószínűséggel az ingatlanpiaci buborék kipukkadásának, valamint a mélyülő recessziónak és egekbe emelkedő munkanélküliségi rátának a következményeit nyögő bankszektorban elkerülhetetlen lesz több hasonló mentőakció a közeljövőben.

A bankszektor támogatása azonban újabb terheket ró az egyébként is nehéz helyzetben lévő költségvetésre. Szakértői vélemények szerint bár a spanyol kormány jelenleg még elutasítja a lehetőséget, Spanyolország hamarosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőövére szorulhat.

A hét második felében az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság is kritizálta a válságkezelés módszereit, és kiálltak a közös európai betétbiztosítási alap, a "banki unió", valamint a közös pénzügyi felügyelet mellett.

A héten több, a vártnál rosszabb amerikai makrogazdasági adat is megjelent.

Az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak gyengítették az  eurót, az előző pénteken még 1,2580 közelében mozgó euró/dollár keresztárfolyam a héten meredeken, közel kétéves mélypontjára zuhant, egészen 1,23 közelébe. A forint is gyengült a héten, pénteken 306 forintig emelkedett az euró árfolyama, amely a hét eleji 300 forint körüli árfolyamról a hét folyamán e szint alatt tartózkodott.

Szerdán jelentősen gyengült a magyar részvénypiac, alulteljesítve a régiót és a nyugat-európai piacokat. Annak ellenére estek az árfolyamok, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt közölte, az Európai Bizottság javasolja, hogy oldják fel Magyarország vonatkozásában a kohéziós alapok folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést.

Pénteken azonban a külföldi piacok határozott gyengülése ellenére emelkedett a magyar részvénypiac. Szakértők szerint, bár nem látni a pontos okát a külföldi piacokétól eltérő mozgásnak, az emelkedés inkább azzal magyarázható, hogy az árfolyamok ellenállási szintekhez értek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt héten 0,18 százalékkal, 29,51 ponttal csökkent, 16.383,93 ponton zárt pénteken, a főbb papírok ára vegyesen változott.

Az OTP 4,12 százalékkal, 145 forinttal gyengült, 3.375 forinton zárt pénteken.

A Mol részvények ára 0,26 százalékkal, 40 forinttal nőtt 15.450 forintra.

A Magyar Telekom árfolyama 1,83 százalékkal, 8 forinttal 428 forintra nőtt.

A Richter 3,12 százalékkal, 1.100 forinttal erősödött, 36.400 forinton fejezte be a hetet.

Az Egis 2,54 százalékkal, 360 forinttal 13.790 forintra gyengült.

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 45,05 ponttal, 4,22 százalékkal csökkent, a pénteki záráskor 1.023,03 ponton állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.