Évi négyszázmilliárd családiház-felújításra

Évi 400 milliárd forint támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország a családi házak energetikai korszerűsítésével teljesítse a 2020-ra vállalt fogyasztáscsökkentési célok közel felét - számította ki a szigeteléssel foglalkozó Knauf.

Az ország teljes energiafelhasználásának 8 százaléka lenne megtakarítható az energetikai szempontból korszerűsítésre szoruló, 2,5 millió családi ház teljes körű hőszigetelésével - írja a Knauf. Így Magyarország teljesíteni tudná a 2020-ig vállalt 20 százalékos energiamegtakarítás közel felét. Az uniós előírás hazai átültetéséről a kormány április elején nyújtott be törvényjavaslatot. A Knauf Insulation szakértői szerint nagy előrelépés, hogy nyár végétől már a családi házak energiahatékonysági fejlesztésére, így szigetelésére is lesz elérhető uniós forrás. Számításaik szerint azonban a tervezett 80 milliárd forinttal szemben 2020-ig minden évben ötször ekkora összeggel - négyszázmilliárd forinttal - szükséges a családi házak felújítását és szigetelését támogatni ahhoz, hogy a jelenleg F-G energiahatékonysági besorolású épületek ne az utcát fűtsék, hanem az uniós célokat segítsék.

Magyarország lakosságának 70 százaléka, azaz mintegy hétmillió ember családi házban él. Ezek a lakóépületek arányosan több energiát fogyasztanak, mint egy több oldalról határolt társasházi lakás. Ez a kör az ország energiafogyasztásának 81 százalékáért felelős, ami évi mintegy 4 millió tonna kőolajjal egyenértékű. A családiház-állománynak ugyanakkor csupán 10,7 százaléka számít energetikai szempontból korszerűnek. Közel 90 százalék kétszer több fűtési célú energiát fogyaszt, mint egy átlagos osztrák családi ház, azaz felújításra szorul. A korábbi energiahatékonysági támogatások, csakúgy, mint az áprilisban induló Otthon Melege program azonban mégis 100 százalékban a társasházakra összpontosítanak. Ezek az arányok jól mutatják, hogy a 2020-ra előirányzott uniós energiahatékonysági célok elérése érdekében elengedhetetlen az eddig méltatlanul mellőzött családi házak energiahatékonysági felújítása, beleértve azok korszerű hőszigetelését is - szögezi le a cég.

"Magyarországon a lakossági energiafogyasztás aránya az ország teljes fogyasztásának 33 százalékát teszi ki. Egy átlagcsalád a rezsi 75 százalékát fűtésre-hűtésre költi. Ahogy a Knauf Insulation korábban valós körülmények között végzett vizsgálata bizonyította, hőszigeteléssel akár 40-50 százalékos fűtési költség és ugyanennyi szén-dioxid-kibocsátás is megtakarítható egy átlagos családi ház esetében" – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

A már futó Otthon Melege program mellett nyáron az EU-pályázatok is megjelennek. 80 milliárd forint a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére is rendelkezésre áll majd. Amennyiben egy átlagos családi ház megfelelő hőszigetelésére 1,6 millió forintos költséggel számolunk és az Otthon Melege programhoz hasonló 50 százalékos támogatást feltételezünk, a keretösszeg nagyságrendileg 100 ezer családi ház leszigetelését teszi lehetővé. Az összes felújítandó családi ház leszigeteléséhez tehát a következő öt évben évente legalább ötször többre - négyszázmilliárd forintra - lenne szükség. Évi nyolcvanmilliárddal számolva a hazai családiház-állomány teljes körű hőszigetelése nem kevesebb mint 27 évet venne igénybe.

Amellett, hogy az energetikai felújítások az energiahatékonysági és környezetvédelmi célok elérését is szolgálják, a gazdaság élénkítésében is nagy szerepet játszhatnak: a családok megtakarítások által élénkül a vásárlóerő, az adóbevételek emelkednek, segítik az építőipar fellendülését, hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez és csökkentik az energiafüggőséget - szögezi le a szigeteléstechnikai vállalkozás.

Morzsák a családi házaknak

Miközben a Knauf számításai súlyos, közérdekű problémákra világítanak rá, az az állítás nem teljesen fedi a valóságot, hogy a korábbi energiahatékonysági támogatások száz százalékban a társasházakra összpontosítottak volna. A tavaly novemberben indult nyílászáró- és fűtéskorszerűsítési kört például kifejezetten a családi, 1-4 lakásos házak számára kínálták. Igaz, e két program kerete a most futó, tízmilliárdos társasházi tender alig ötödét tette csak ki. A fűtéskorszerűsítési támogatás a várakozásoknak megfelelően a kiírás napján már reggelre elfogyott. Ám az ablakcserekeretet csak több hónap alatt merítette ki az érdekelt több millió családiház-tulajdonos.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.