Éves csúcsra erősödött a forint

A jegybanki kamatdöntés és a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás várt lezárása miatt fél éve nem látott szintre erősödött a forint.

Idei csúcsára erősödött a forint kedden délelőtt, egy euróért 286,78 forintot kérnek a bankközi devizapiacon. Ezen a szinten utoljára tavaly december harmadik hetében állt az euró jegyzése. A forint előző, idei árfolyamcsúcsa a múlt héten szerdán elért 287,91-es szint volt. Hétfőn este az eurót még 289,36 forinton jegyezték.

A svájci frank jegyzése a hétfő esti 232,03 forintról 229,42 forintra, a dolláré 223,82 forintról 222,29-re, a japán jené pedig 2,2138 forintról 2,1788-ra csökkent kedd délelőttre.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kedden délután tart kamatdöntő ülést. A devizapiaci elemzők jóformán egyöntetűen az alapkamat újabb csökkentésére számítanak. A piacok 25 bázispontos kamatvágást, 4,50 százalékos alapkamatot áraztak a forint árfolyamában.

A forint erősödését segíti az az általános várakozás is, mely szerint szerdán az Európai Bizottság a Magyarország ellen 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárás lezárására tesz javaslatot. (A döntést az uniós pénzügyminisztereknek kell majd meghozni egy hónap múlva esedékes tanácskozásukon.) Londoni pénzügyi elemzők mai kommentárjaikban is úgy vélik, hogy érvek és ellenérvek egyenlege alapján valószínűsíthető a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetése.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetők számára összeállított átfogó helyzetértékelésében kiemelte, hogy januártól áprilisig az államháztartási hiány elérte az éves cél 60 százalékát. Az elemző véleménye szerint nem kizárt, hogy e "csalódást keltő" költségvetési teljesítmény jelentheti a legnagyobb kockázatot az EU-eljárás feloldására.

Felidézte ugyanakkor azt is, hogy a magyar kormány a szektoradók további emelését helyezte kilátásba arra az esetre, ha az eddigi hiánycsökkentő intézkedések nem bizonyulnának elégségesnek. Ez ismét "ütközőpályára állítaná" Magyarországot az EU-val és a nagy üzleti vállalkozásokkal. Ebben a környezetben a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetése jelentheti az elmozdulást "a legkisebb ellenállás felé" - fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.