Európai Bizottság: Lassít a magyar gazdaság

Az új Európai Bizottság kedden mutatta be őszi előrejelzését, de értékelést csak november végén ad. A prognózis Magyarországról szóló fejezete lassuló növekedést vetít előre, fokozatosan javuló költségvetési egyenleg közepette. A térségi versenytársak azonban gyorsítanak.

Jövőre a leggyorsabban növekvő gazdaság az ír lesz, miután Dublin megvalósította a Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap javaslatait. A magyar gazdaság idén 3,2, jövőre 2,5, 2016-ban két százalékkal növekedhet. Az infláció üteme fokozatosan gyorsul: az idei 0,1 százalékról három százalékra 2016-ra. A költségvetés hiánya ebben az évben megközelíti az uniós előírások felső határát, de éppen alatta marad, 2,9 százalék lesz a GDP arányában. Jövőre 2,8, 2016-ban 2,5 százalék lehet a deficit, de a tanulmány készítésekor a Bizottság szakértői még nem ismerhették a jövő évi költségvetési terveket.

Az államadósság aránya a GDP-hez képest idén 76,9 százalék lehet, 2015-ben 76,4, 2016-ban 75,2 százalék körül alakulhat. A Bizottság észlel kockázatokat is. A nagy külső adósság miatt gyengülhet a forint. A geopolitikai feszültségek hatása is negatív. Ám ha a banki hitelezési tevékenységet sikerülne helyreállítani, az kedvezően hatna a növekedésre.

A vaskos brüsszeli előrejelzés arra utal, hogy a térségi versenytársak a magyarhoz nagyjából hasonló idei növekedési ütemről még gyorsítani tudnak a következő években. A cseh, a szlovák és a lengyel gazdaság növekedése 2016-ban már megközelíti vagy meghaladja a három százalékot.

Jövőre a leggyorsabban az ír gazdaság bővülhet, 4,6 százalékkal. Az eurózóna azonban idén csupán 0,8, jövőre 1,1, 2016-ban 1,7 százalékkal növekedhet. Olaszország és Finnország azonban még 2014-ben is recessziót él át, a francia gazdaság pedig lényegében stagnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.