Európa függetlenné válhat Oroszországtól

Amerika nem nézheti tétlenül, hogy Oroszország sakkban tartsa Európát gázvezetékein keresztül. Amerikában ezért már felső szinten megy a lobbizás, hogy a cseppfolyósított földgáz exportját engedélyezzék a baráti Közép- és Kelet-Európába.

Az Egyesült Államoknak igaz barátai vannak Közép- és Kelet-Európában, és szükségük van az amerikai segítségre - jelentette ki az amerikai földgáz exportjának engedélyeztetésével kapcsolatban Washingtonban John Boehner, a képviselőház elnöke, amikor a kongresszusban fogadta Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó magyar nagykövetet.

- A legjobban úgy tudjuk segíteni őket, ha kiszolgáltatottságuk elkerülése érdekében kielégítjük energiaszükségletüket - mondta John Boehner. A republikánus párti politikus hangsúlyozta, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) kivitelének liberalizálása az Egyesült Államokban több százezer munkahelyet teremtene, miközben a leghatékonyabb segítséget az Oroszországtól való függés leküzdésére az energiaszükséglet kielégítésével biztosíthatnák az európai országok számára.

A házelnök kifejezte abbéli reményét, hogy az Európában tárgyaló Barack Obama amerikai elnök kihasználja a lehetőséget annak megvitatatására, hogyan segíthetnek az amerikaiak az európaiaknak a Vlagyimir Putyin orosz elnöktől való függőségük csökkentésében. "Az amerikai földgázexport engedélyezésének felgyorsítása azt jelezné világosan, hogy Oroszország nem folytathatja Európa sakkban tartását energetikai szempontból" - hangsúlyozta.

Mint emlékezetes: a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) washingtoni nagykövetei március elején közös levélben sürgették a kongresszus vezetőit, hogy támogassák az amerikai cseppfolyósított földgáz európai exportjának engedélyezését, különös tekintettel a közép- és kelet-európai energiabiztonságra. Orbán  Anita az MTI-nek kifejtette, hogy történelmi lehetőség előtt állunk most, mert az ukrajnai helyzet ébresztőként hat, ilyen körülmények között az energia és az energiapolitika eszközként használható.

Az utazó nagykövet tájékoztatása szerint az amerikai házelnök a zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésen is megerősítette, hogy a gázexport-liberalizációt az egyik legfontosabb eszköznek tartja, amellyel a kelet- és közép-európai országokat azonnal lehet segíteni, miközben Amerikában ez munkahelyeket teremt, és gazdasági növekedést hoz. Boehner szerint egy ilyen helyzetben mindkét oldal nyerne.

A washingtoni energiaügyi minisztériumban jelenleg hosszadalmas eljárásban engedélyezik a gázexportot olyan országokba, amelyek nem kötöttek szabadkereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal.  Orbán Anita kiemelte, hogy az amerikai LNG-export engedélyezésének akkor is azonnali pozitív hatása lenne Közép- és Kelet-Európára, ha a szállításhoz szükséges infrastruktúra kiépítése több évet venne igénybe. Emlékeztetett rá, hogy a térségben nagyon sok LNG-vel kapcsolatos beruházás leállt, mert nincs alternatív beszerzési forrás. Kitért rá, hogy Európában a recesszió miatt csökkent a cseppfolyósított gáz iránti kereslet, és hogy Japán a fukusimai atomerőmű balesete után óriási importőrként lépett be a piacra. Szavai szerint a nagy mennyiségű amerikai LNG megjelenése a világpiacon lefelé mozdítaná el az árakat, ami fellendítheti a keresletet, és beindíthatja a hiányzó infrastruktúra-fejlesztéseket.

Az amerikai szenátus energiaügyi bizottságában Jaroslav Neverovic litván energiaügyi miniszter is sürgette az amerikai gázexport liberalizációját, rámutatva, hogy hazájának, amelynek gázexportja 100 százalékban Oroszországtól függ, a többi európai országnál 30 százalékkal nagyobb árat kell fizetnie az energiahordozóért. Neverovic ezt visszaélésnek nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.