EU-eljárás indulhat Magyarország ellen dohányügyben

Kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen a dohánynagykereskedelem átjátszása miatt - derül Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos Indexnek adott nyilatkozatából. A magyar kormány tiltakozik, szerinte egyetlen EU-biztos se lehet a nemzetközi dohánylobbi szóvivője, és harcunkat a legvégsőkig megharcoljuk.

Az Európai Bizottság hamarosan kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen a dohánykereskedelem gyanús szabályozása miatt - nyilatkozta Elżbieta Bieńkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos az Indexnek. Másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal – mondta Bieńkowska.

Elsősorban a dohánynagykereskedelmi monopólium bevezetése kelthette fel Brüsszel figyelmét. Ezen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerőse, Sánta János cége, a Tabán Trafik nyert azzal a British American Tobaccóval, amelynek felügyelőbizottságában nemrég kapott helyt Lánczi Tamás, a kormányfőhöz közel álló Habony Árpád üzlettársa. A konkurensek állítása szerint ők nem értesültek a lehetőség megpályáztatásáról és ha már így történt, a két "nyertes" által ajánlott koncessziós díj tízszeresét ajánlották fel a jog fejében. Ezt a szaktárca és Lázár János is elutasította, utóbbi például azzal az érvvel, hogy szerinte az egyik konkurens, a Philip Morris évek óta harcol a kormány ellen. Brüsszel figyelmét már a trafikkoncessziók is felkeltették, amelynek Sánta János számára kevéssé hátrányos jogszabálytervezetét a magyar kormány egy alkotóként Sánta Jánost feltüntető Word-dokumentumban küldte meg Brüsszelbe.

A lap szerint dohányügyben már tavasz óta zajlanak az egyeztetések Brüsszel és Budapest között. „Nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk az ügyet, mert azokban a válaszokban, amelyeket Magyarországról kapunk, ez a probléma nem is kerül elő – folytatta a lengyel EU-biztos. – Szigorúan véve nem beszélhetünk korrupcióról, de látszik, hogy szerződések és gazdasági előnyök, amelyekkel korábban külföldi cégek rendelkeztek, most máshová kerültek."

A kormánynak többek között be kell bizonyítania az EU-s végrehajtó testület előtt, hogy nem önkényesen, hanem nyomós közérdekből határozta meg a feltételeket. A biztos szavaiból a lap arra következtet, hogy a kormány érvelése nem állta ki a próbát, és hamarosan indul a hivatalos kötelezettségszegési eljárás. A többfordulós procedúra végződhet tetemes bírsággal, de ha a kormány kitart az álláspontja mellett, az Európai Unió Bírósága elé is kerülhet az ügy.

A magyar kormány tájékoztatást kér az Európai Bizottságtól, illetve Elżbieta Bieńkowska asszonytól, az EU belső piaci szabályozásért felelős biztosától, hogy az index.hu-n idézettek valóban elhangzottak-e tőle - reagált a cikkre a miniszterelnök sajtóirodája. Ha igen, akkor az példátlan lenne az EU történetében: ennyire nyíltan ugyanis egyetlen EU-biztos sem képviselte eddig a multinacionális dohánycégek érdekeit. Megmagyarázhatatlan és vállalhatatlan a biztos asszony azon kijelentése, amellyel azt teszi kifogás tárgyává, hogy „azok a szerződések és gazdasági előnyök, amelyekkel korábban külföldi cégek rendelkeztek, most máshová kerültek."

A magyar kormány következetes álláspontja az, hogy az EU Bizottságának is versenysemleges, tisztán a jog alapján álló álláspontot kell képviselnie jogi ügyekben, és nem lehet egyetlen EU-biztos sem a gazdasági nyomásgyakorlás eszköze, különösen nem a nemzetközi dohánylobbi szóvivője.

A magyar kormány folyatni fogja a harcát mind a dohányzás ellen, mind pedig az erőfölényes helyzetben lévő nemzetközi dohányipari vállalatokkal szemben. Amennyiben valóban kötelezettségszegési eljárás indul a dohánykiskereskedelmi-ellátó ügyében, akkor ezt a harcot Magyarország az összes lehetséges eszközzel meg fogja vívni, egészen az Európai Bíróság döntéséig. Annál is inkább, mivel a napnál is világosabb: egy ilyen eljárásnak már valójában semmi köze nem lenne az EU jogához; az tisztán a nemzetközi dohányipar háborúja lenne Magyarország ellen. Sajnálatos lenne, ha az EU Bizottsága a dohányzás elleni küzdelemben nem a tagállamok, és így Magyarország mellé állna, hanem inkább a multinacionális dohánycégek érdekérvényesítésének eszköze lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.