Étolaj-polipot fogott a NAV

Étolajjal üzletelő, 18 tagú bűnszervezetet leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A magyar "olajpolip" a nyomozás eddigi adatai szerint 4 milliárd forintnyi általános forgalmi adót csalt el.

Az egyik őrizetbe vett gyanúsított családjának osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták - közölte Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője - aki azóta már kiszállt a cégből - a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit.

A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és számlázta az étolajgyártónak. Az áru azonban - a számlákon feltüntetettektől eltérően - Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett.

A pénzügyi nyomozók a román hatóságokkal együttműködve beszerezték a román eladónál található számlákat, szállítási okmányokat és iratokat, és további harminc helyszínen lefoglalták a bűncselekmény egyéb bizonyítékait.

A nyomozóknak a pénzmosás elleni intézményrendszer lehetőségeit kihasználva sikerült megakadályozniuk, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a náluk tartott házkutatás után a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót ausztriai bankszámlájukra utalja.

Ugyanakkor a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közreműködésével, az osztrák hatóságok segítségével a család ausztriai bankszámláján lapuló további 2,5 millió eurót is zárolták.

Ezenkívül részvényeiket, bankszámláikat és ingatlanjaikat is sikerült zár alá venni, így a 4,6 milliárd forintos családi vagyon az okozott kár megtérülését szolgálhatja.

A bűnszervezet többi résztvevőjénél százmillió forintot meghaladó értékben gépjárműveket, ingatlanokat, kamionokat, kamionmosókat is zár alá vettek.

A 18 fős bűnszervezet irányítóit és tagjait költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, tíz gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság.

Az ügyben a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást - közölte a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.