Észak-Magyarország húzza a termelést

Elsősorban Észak-Magyarország exportértékesítésének köszönhetően október során éves alapon tíz százalékos iparitermelés-bővülést mértek.

Az ipari termelés volumene októberben az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,3 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan index szerint is egyformán - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A növekedést az export vezérelte, éves összevetésben 14 százalékkal nőtt, míg a belföldi értékesítés három hónap növekedés után októberben ismét csökkent, 7,2 százalékkal.

Az előző hónaphoz képest az ipari termelés októberben 1 százalékkal csökkent szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva. Ezen belül az export 2,3 százalékkal nőtt, míg a belföldi értékesítés 6,4 százalékkal csökkent szeptemberhez képest.

Az év első tíz hónapjában az ipari termelés 10 százalékkal magasabb volt, mint 2009 azonos időszakában.

A részletes adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes mutatókkal.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 októberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 9,2 százalékkal nőtt, az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 0,7 százalékkal haladta meg a tavaly októberi szintjét.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben regisztráltak termelésbővülést 2010 októberében. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása számottevően, 17,7 százalékkal nőtt, mivel belföldi értékesítése is rendkívül dinamikusan, 39,8 százalékkal emelkedett.

Az alágon belüli növekedés hajtóerejét a híradástechnikai berendezések, továbbá az elektronikus fogyasztási cikkek iránti tartós keresletélénkülés jelenti.

A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés majdnem egyötödét adó járműgyártás 9,2 százalékkal emelkedett. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása több hónapi visszaesés után októberben 4,2 százalékkal bővült, ami főként az értékesítés egyharmadát kitevő exporteladások 16,7 százalékos élénkülésének köszönhető, míg a hazai eladások az előző év szintjén maradtak.

Októberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések mindössze 0,7 százalékkal, az új belföldi rendelések az alacsony bázisról jelentősen, 21,1 százalékkal emelkedtek.

A KSH szerint az új rendelések bővülése nem volt elegendő a válság miatt lecsökkent rendelésállomány feltöltésére, így az október végi összes rendelésállomány 7,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a belföldi rendelések még mindig 22,3 százalékkal, az exportmegrendelések 5,2 százalékkal maradnak el a tavaly októberitől.

Az ipari termelés 2010 első tíz hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, 17,9 százalékos volumenbővülés Észak-Magyarországon, a legkisebb, 3,5 százalékos Közép-Dunántúlon figyelhető meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.