Észak-Korea nem fizetné magyar adósságát

A "baráti" időszakban keletkezett adóssága 90 százalékának eltörlését kérte 2008-ban Észak-Korea Magyarországtól - árulta el a Nemzetgazdasági Minisztérium a Financial Timesnak. A fennmaradó részt alighanem ginzenggyökérben kapnánk meg.

Államadóssága 90 százalékának elengedésére kérte Magyarországot Észak-Korea - jelentette a Financial Times című brit pénzügyi-politikai napilap csütörtökön, a magyar nemzetgazdasági tárca közlésére hivatkozva.

A beszámoló szerint a kérés még 2008 novemberében érkezett egy phenjani találkozón. Észak-Korea gazdasági nehézségeire hivatkozott - idézett a lap egy minisztériumi forrást.

A Financial Times emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Csehország is felfedte: Észak-Korea 95 százalékos adósságelengedést kért tőle. Mindez a phenjani rezsim súlyos pénzügyi helyzetét mutatja - tette hozzá a lap.

Észak-Korea Magyarországgal szembeni adóssága összesen 29,6 millió klíring rubelt tesz ki - megegyezés kérdése, hogy ezt milyen árfolyamon kell átváltani ma használatos devizára.

Phenjan állítólag már beleegyezett, hogy részleges elengedés esetén készpénzben visszafizeti a fennmaradó részt.

Az adósság a kétoldalú kereskedelem magyar többletéből keletkezett, túlnyomórészt még a vasfüggöny lehullása előtt.

A lap azt is megemlítette, hogy Csehországnak Észak-Korea azt ajánlotta: tízmillió dollárnyi összadósságának 5 százalékát egészségügyi célokra is használható ginszenggyökérben adja meg.

A nemzetközi szankciók sújtotta Észak-Korea teljes adósságát 12 milliárd dollárnyira becslik, ennek kétharmada volt kommunista országokkal szemben áll fenn - derül ki a lapjelentésből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.