Energetikai felújítást kínál az Elmű-Émász

A lakás teljes energetikai felújítását, hőszigetelést, a gépészet cseréjét, napelemek, hőszivattyúk, kondenzációs kazánok felszerelését ígéri az Elmű-Émász új üzletága. A kivitelezésre az Erste nyújt jelzálogfedezettel 6 százalék alatti, anélkül 14-15 százalékos hitelt.

Komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet kínál a lakosság számára az Elmű-Émász enHome nevű új üzletága - jelentette be Marie-Theres Thiell, a német RWE magyarországi cégcsoportjának igazgatósági elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az országos indulást három hónapos szűkkörű kísérlet előzte meg.

A komplex felújítás a ház hőszigetelését, a gépészet cseréjét, valamint napelemek felszerelését jelenti - közölte Papp András üzletágvezető. A beruházáshoz az Erste Bank nyújt hitelt. A Zöld Hitelhez jelzálogfedezettel 6 százalék alatti, anélkül 14-15 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) lenne hozzájutni - vázolta a finanszírozást Jelasity Radován, a bank elnök-vezérigazgatója.

Egy projekt úgy indul, hogy az Elmű-Émász honlapján egy tesztet kitöltve meghatározhatók a ház energetikai jellemzői. Ha a tulajdonos elakad, telefonos segítséget kérhet, illetve a cég személyes felmérésre kiküldi a szakembereit. A tervezést és a hatósági engedélyezést a cég végzi, de a kivitelezésbe már alvállalkozókat is bevon. Így alvállalkozók hőszigetelik a házat, szerelnek fel hőszivattyút, illetve cserélik kondenzációsra a meglévő rossz hatásfokú gázkazánt. Az Elmű-Émász szakemberei igény szerint napelemes kiserőművet is szerelnek a háztetőre.

Az MTI kérdésére Papp András elmondta, hogy 10 éves távlatban 100-200 ezer lakás energetikai felújítását akarják elvégezni ebben a konstrukcióban.

Jelasity Radován arra is kitért, hogy a Zöld Hitelhez jelenleg is jár állami támogatás. A 6 százalék alatti thm kedvező, mivel a piaci átlag jelenleg 7,11 százalék. A hitel futamideje 2-30 év, a nagysága pedig 1-50 millió forint. A hitel felvételét semmilyen költség nem terheli, így még az értékbecslés díját is visszatéríti a bank.

Az átlagos hitel nagysága 1-5 millió forint lehet. Egy ekkora beruházás ilyen thm mellett már belátható időn belül megtérül - vélekedtek. A társaság megversenyeztette a beszállítókat, így a napelemrendszereket egy német és egy magyar cég szállítja.

Papp András megemlítette, hogy Németországban 40 ezer megawatt beépített kapacitású napelem termel áramot. Ez a magyar fogyasztás tízszerese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.