Többet fizetnek, hogy ne menjünk külföldre

A gazdasági növekedés 2,7 százalékos tempóját is felülmúló béradatokkal áll elő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely szerint a lakosságnak átlagosan három százalékkal volt magasabb az elkölthető jövedelme, mint egy évvel korábban. Sőt, ha a közmunkások 198 ezresre tehető táboráról nem vennénk tudomást, már 4,1 százalékos reálkereset-növekményt láthatnánk.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkereset 241, a nettó 161 ezer forint volt júniusban. Változás történt a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások bérpolitikájában, hiszen az egy évvel korábbi 249 ezres bruttó átlagkereset mára megközelítette a 261 ezer forintot, ami azt is jelzi, hogy a külföldi munkavállalás elszívó hatása elleni védekezésként a munkaadóknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, miközben a vizsgált 12 hónapban a nullás infláció épp a bérek befagyasztása mellett szólt. A bérnövekményből az állam is szépen leveszi a maga jussát, a nettó bér hétezerrel emelkedve 171 ezernél állapodott meg júniusban.

Az állami, például egészségügyi béremelések sem tudták számottevően felhúzni az átlagkereseteket
Az állami, például egészségügyi béremelések sem tudták számottevően felhúzni az átlagkereseteket
M. Schmidt János / Népszabadság

A közmunkások száma egy év alatt negyvenezerrel nőtt a friss kimutatás szerint, havi bruttójuk viszont ismét 80 ezer forint alá süllyedt, ami azt eredményezi, hogy borítékjukban fizetésnapon 52 ezer forintnál pár százassal lapul csak több. Egy évvel ezelőtt ezer forinttal kerestek többet a most már a déli határzár építésére is kirendelt közfoglalkoztatottak. Az állami alkalmazottaknál a nagy központi béremelések – pedagógusok, egészségügyiek – sem tudták 2,5 ezer forintnál jobban megemelni a bruttó átlagbért, az 217 ezer forintnál cövekelt le.

Sokat elárul, hogy nettóban mindez csupán 1700 forintnyi pluszt adott. Köszönhetően persze a foglalkoztatotti statisztikát fényesre vikszelő, ám a kereseti kimutatásokat agyoncsapó közmunkásoknak. A létszámadatokból az is kiderül, hogy a közpénzből fizetett dolgozók száma maradt a tavalyi 833 ezernél, ehhez jött hozzá a már említett negyvenezer közmunkás. A fegyveres erők dolgozóinak júliustól élő 30 százalékos béremelése sem fogja számottevően javítani a statisztikát, ha ezzel párhuzamosan – ígérete szerint – közmunkások tízezreit állítja hadrendbe a kormány.

Eközben a versenyszféra munkaerő-kereslete valóságosan is nőtt az elmúlt egy évben: a megfigyelt vállalatoknál 45 ezerrel 1,918 millióra bővült az alkalmazottak száma, ami megegyezik a kormány által közölttel, csak azt nem veszik figyelembe, hogy az új munkaerő egy jelentős hányada az ötfősnél kisebb cégektől érkezett, vagyis az ő statisztikájukban ez hiányként jelenik meg. A lényeg azonban az, hogy a foglalkoztatás visszatért a 2008-as válságot megelőző szintre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.