Embargóbiztos lesz Budai Gyula

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa lett Budai Gyula, aki azokért a külgazdasági lépésekért felel majd, amelyek az oroszországi behozatali tilalomból fakadnak - jelentette be Szijjártó Péter parlamenti államtitkár. Budai Gyula az előző Orbán-kormányban a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára volt, ám a biztosi megbízás sem idegen tőle. Ő volt ugyanis az elszámoltatási kormánybiztos, amely munkájából kevés eredmény maradt fenn. Az új kormány felállása óta országgyűlési képviselőként tevékenykedik.

Magyarországnak érdeke a gyors, politikai alapon nyugvó megoldás, hiszen egy szomszédos államról van szó, amelyben jelentős magyar nemzeti közösség él - magyarázta Szijjártó. Kiemelte: Oroszország Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, és az, hogy Oroszország és Ukrajna mély konfliktusban állnak, Magyarország számára negatív következményekkel jár az élet számos területén. Emlékeztetett arra, hogy az uniós országok miniszterelnökei a hétvégén üléseznek, valamint tanácskoznak az EU tagállamok külügyminiszterei is. Amennyiben az EU-csúcson valamelyik tagállam újabb szankciókat javasolna, úgy a magyar miniszterelnök mérlegelné, hogy az Magyarországra milyen hatással van, és ennek megfelelően döntene - szögezte le Szijjártó Péter.

Az államtitkár véleménye szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók egyértelműen negatív hatással vannak Magyarországra. Ugyanakkor jelezte, az eddig napvilágra került információk alapján mindez a paksi bővítést nem érinti.
Az orosz piac szűkülése a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar exportkilátásait egyértelműen rontja - bár a KSH adatai alapján nemzetgazdasági szinten elég kis mértékű a forgalom, így a veszteség is. Európa érdeke az lenne, ha Oroszország és az unió stratégiai szövetségben tudna élni a jövőben. Ez hozzásegítené Európát ahhoz, hogy visszaszerezzen valamit elveszített versenyképességéből. A jelenlegi folyamatok viszont éppen az ellenkező irányba mutatnak - vélte az államtitkár. Talán ennek az is az oka, hogy Oroszország bevonult Ukrajnába, ami az ENSZ szerint kimerítheti a háború fogalmát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.