Kivándorol a román értelmiség is

Több millió munkavállaló hagyta el Romániát 2003 óta, ahonnan újabban már nem a szakmunkások, hanem a diplomások indulnak el Nyugatra a jobb élet reményében.

A szakmunkások kezdték, de már a felsőfokú végzettségűek vannak többségben a Romániából külföldre vándorlók között, akiknek a számát 2003 óta legalább 2,7 millióra teszik, de nem hivatalos becslések szerint számuk akár a 4 milliót is elérheti.

2007-ben több mint félmilliónyian távoztak Romániából külföldre, azaz Nyugat-Európába. 2008-tól csökkent a gazdasági kivándorlók tömege egészen 2014-ig, amikor ismét emelkedést regisztráltak – írta a Ziarul Financiar.

A román statisztikai hivatal által közzétett legfrissebb adatok szerint 2013-ban 161 ezren, 2014-ben viszont már 185 ezren vállaltak tartósan munkát külföldön, a tavalyi évről még nincsenek adatok.

A Ziarul Financiar című napilap cikke szerint változtak a célországok is: a legnépszerűbb továbbra is Olaszország, de a második helyen Spanyolország helyett már Nagy-Britannia van, és a skandináv államok meg Svájc is megjelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.