Elutasították a 'Taszár-mószert'

A jogszabályi előírásoknak megfelelően folytatta le a pályázatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a taszári volt katonai repülőtér ügyében - közölte az MNV, válaszul arra, hogy az Ugarde Kft. 2 milliárd forintos kártérítési pert indított a vagyonkezelővel szemben annak "trehány" pályázatkiírása miatt.

Az Ugarde hétfőn 2 milliárd forintos kártérítési pert indított a nemzeti vagyonkezelővel szemben, mert - Bicskey Richárdnak, a cég ügyvezető igazgatójának megfogalmazása szerint - az MNV "trehány" tenderkiírása oda vezetett, hogy a taszári bázis ügyében egy sikeres pályázatot sikertelen szerződéskötés követett. Álláspontja szerint a szerződéskötést az hiúsította meg, hogy az MNV előző vezetése felkészületlenül írta ki a pályázatot, nem adott választ a befektetők tucatnyi kérdésére, és tisztázatlanok maradtak egyebek között a területen található közművek és ingatlanok tulajdon-, illetve jogviszonyai.

Az MNV az MTI-vel közölte, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) a taszári volt katonai repülőtér nyilvános kétfordulós értékesítési pályázatát 2009. november 18-i határozatával érvényesnek és eredményesnek nyilvánította. Felkérte az MNV vezérigazgatóját, hogy szerezze be a honvédelmi miniszter engedélyét az állami repülőtér megszüntetéséhez, és 60 napon belül kösse meg a pályázat nyertesével az adásvételi szerződést. Az Ugarde ezt követően a sikeres szerződéskötés érdekében beszerezte az állami repülőtér megszüntetéséhez szükséges hozzájárulásokat.

Az MNV 2010. január 5-én felhívta a nyertes cég figyelmét a 60 napos fizetési határidőre, illetve tájékoztatta arról, hogy a fizetési garancia beérkezése esetén az adásvételi szerződés megköthető. A fizetési garancia összege azonban - az Ugarde akkori nyilatkozata ellenére, amely szerint azt a szerződéskötést megelőzően átutalják - a jogszabályi határidő lejártáig nem érkezett meg az MNV számlájára.

Mivel az Ugarde nem teljesítette a pályázati feltételeket, ezért az NVT 2010. február 10-i ülésén döntött az adásvételi szerződés megkötésének sikertelenségéről, egyúttal tájékoztatta a céget, hogy a szerződés megkötése a pályázó érdekkörében felvetődött okból hiúsult meg.

Az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló kormányrendelet, illetőleg az az alapján összeállított pályázati kiírás egyértelműen rendelkezik: az adásvételi szerződést a pályázat elbírálásáról történt értesítést követően 60 napon belül kell megkötni.

Ez alapján született meg az NVT döntése is a szerződés megkötésének sikertelenségéről, különös tekintettel arra, hogy a kormányrendelet előírásai értelmében semmis a rendelet előírásainak megsértésével kötött szerződés. A szerződéskötési határidő kötelező jellegű,  meghosszabbítására a jogszabály nem ad lehetőséget, tehát a meghatározott pályázati feltételek teljesítésének hiánya eredményezte a szerződéskötés meghiúsulását.

Az MNV közlése szerint az eljárás során, a pályázat tárgyalásos szakaszában az Ugarde valamennyi szabályszerű keretek között feltett kérdésére dokumentálható módon válaszoltak, így nyitott, tisztázatlan kérdés nem maradt. A taszári bázis iránt egyelőre nincs érdeklődés, de a vagyonkezelő szeretné mielőbb hasznosítani az ingatlant. Ennek érdekében jelenleg is folytatja a hasznosítási koncepció kidolgozását. Mivel az MNV előtt egyelőre nem ismert az Ugarde által benyújtott kereset tartalma, ezért nem tudja megítélni, hogy a kialakult peres helyzet akadályozza-e bázis értékesítését - derült ki a vagyonkezelő válaszából.

Taszár polgármestere, Pataki Sándor azt nyilatkozta, reméli, az MNV minél előbb megegyezik a taszári repülőtérbázison 23,3 milliárd forintos fejlesztést tervező, tendernyertes Ugarde Kft.-vel. Taszár fejlesztési tervei az Ugarde fejlesztési terveire épültek, és a polgármester tudomása szerint a társaság továbbra is kész megvalósítani a korábbi elképzeléseit.  (Forrás: MFOR)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.