Eltűntek a magánnyugdíj megtakarítások?

Bizonytalan, hogy valaha hozzájuthatnak majd az egyéni nyugdíjszámlákon lévő 195 milliárd forintnyi megtakarításukhoz a tagok, akik még mindig csak a tavalyi befizetéseket látják az egyéni nyugdíjszámlákon, amikor az ügyfélkapun keresztül megpróbálják elérni az egyenlegüket.

A visszafizetett magán-nyugdíjvagyont, vagy azt a reálhozamot, amelyről néhányan a későbbi magasabb nyugdíj reményében lemondtak, a számlán nem lehet látni - írja a Világgazdaság, felvetve annak eshetőségét, hogy ezek a pénzek eltűnhetnek a renszerben, ahol most legalábbis nem látszanak.

Éppen három éve, amikor a magánnyugdíjpénztáraknak át kellett adniuk az állam számára az akkor visszalépett mintegy 3 millió pénztártag megtakarítását, összesen csaknem 3 ezer milliárd forintot, még arról volt szó, hogy a visszalépők az állami nyugdíjrendszerben is hasonló egyéni számlát kapnak majd, mint amilyet a magánkasszáknál vezettek, és ezen nyilván tartják majd, mennyi magánnyugdíjat adtak vissza az államnak.

A magánkasszákban maradt 62 ezer tag átlagosan 3,1 millió forint megtakarítással rendelkezik, csakhogy a hatályos jogszabályok szerint 180 havi tagsági jogviszony után egy összegben már nem vehetik fel a pénztártagok a megtakarításukat, csak járadék formájában. Ezzel szemben életjáradékot a pénztárak nem tudnak szolgáltatni, és vásárolni sem tudnak biztosítóktól, mivel ilyen szolgáltatás nem érhető el a piacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.