Elszámoltak, 500 milliót buktak rajta

A K&H bankcsoport 15,9 milliárd forint adózott nyereséggel zárta az idei első félévet, szemben a tavalyi azonos időszak 39,9 milliárd forintos veszteségével – derült ki a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján. A 2014-es nagy mínusz oka a devizahitelekhez kapcsolódó elszámolás, amelyre ugyan idén tavasszal került sor, ám a várható veszteségekre már tavaly tartalékot képzett a bank, így az elsősorban a 2014-es év mérlegét terhelte.

Az elszámolás hatása azonban az idei, sőt a következő jó pár év számaira is hatással lesz. A hitelállományok, valamint a kamatok zsugorodása miatt csökkentek a bevételek, 2015 első hat hónapjában például mintegy tíz százalékkal maradtak el az előző év mutatóitól – mondta Hendrik Scheerlinck vezérigazgató.

Ezeket a hatásokat ugyan részben sikerült ellensúlyozni a szigorú költséggazdálkodással, és segített a hitelkockázatok csökkenése is. A nyereségtermelő képesség azonban így is csökkent: az elszámolás nélkül a tavalyi első félévet 16,4 milliárd forint nyereséggel zárta volna a K&H, vagyis félmilliárddal nagyobb profitot ért – volna – el, mint idén.

Ami a K&H Biztosítót illeti: a második negyedévet 1,2 milliárd forint eredménnyel zárta a társaság, amely 12 százalékos csökkenést mutat az előző évhez képest. Pedig mind a nem-élet, mind az élet üzletág jelentős növekedést tud felmutatni. Előbbi területen a díjbevétel az ötödével 12,3 milliárdra, utóbbi üzletágban a tartalékok 13 százalékkal 90 milliárd forint fölé nőttek – ismertette az adatokat Kaszab Attila vezérigazgató-helyettes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.