Elszámolt devizaadósaival az OTP

Történelmi közgyűlés a mostani. Azért történelmi, mert az OTP veszteséggel zárt, amire még nem volt példa – kezdte a bank pénteki közgyűlését Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Az OTP-csoport 2014-et adózás után 110 milliárd forint veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 64 milliárdos nyereséggel. Az anyabank, maga a OTP Bank Nyrt. 41,7 milliárd forintos mínusszal zárt tavaly.

A bankcsoport eredményét több rendkívüli tétel is rontotta, ezek közül a legjelentősebb a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedések (elszámolás, forintosítás), melyek önmagukban 156 milliárd forinttal csökkentették a bankcsoport nyereségét. Ezen tételek nélkül az OTP tavaly is 118 milliárd forint adózott profitot ért volna el.

Csányi Sándor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Én nem mondhatom azt a veszteségre, amit Ronald Reagan az amerikai költségvetési hiányra. „Nem törődöm a költségvetési deficittel, olyan nagy már, hogy vigyázzon magára" – idézte a volt amerikai elnököt a bankvezér. Az OTP-nek foglalkoznia kell a veszteséggel, annak mérséklésével, és ez a folyamat már el is indult – tette hozzá.

A veszteség ellenére az OTP idén is fizet osztalékot részvényeseinek. A bank tulajdonosai részvényenként 145 forint osztalékra számíthatnak, amely a saját részvényeket is figyelembe véve (az OTP a kezében lévő papírjai után, vagyis magának nem fizet) 147 forint osztalékot jelent. Bár tavaly az OTP veszteséggel zárt, ám korábban évekig nem fizetett osztalékot, így az eredménytartalékban bőven van fedezet a részvényesek kifizetésére.

Az elszámolással kapcsolatban elmondta, hogy az OTP már végzett a folyamattal minden devizahiteles ügyfele esetében, míg a forintkölcsönösök esetében erre majd ősszel kerül sor. A devizahiteleseknél a levelek kiküldése van még hátra, amely szintén nem kis munka, hiszen több tonna levelet kell kiküldeni. Ezzel megint a Magyar Posta jár jól, pedig a Takarékbankkal, az FHB-csoporttal is jól jár – de hét ilyen időket élünk – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.