galéria megtekintése

Elsöpörnek a kéményseprők

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 08. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A be nem tartott belügyminisztériumi ígéretet átvágásnak érzi, így jövő év elején tényleg leteszi a kefét a kéményseprők többsége. A szén-monoxid-mérgezésben elhunytak száma idén várhatóan jelentősen megugrik, de a katasztrófavédelem szerint új szolgáltató hatósági kijelölésével a helyzet orvosolható.

A nyereséget elvitte a huzat
A nyereséget kivitte a huzat
Móricz-Sabján Simon

Immár átverésnek tartja Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) elnöke azt, hogy az év közepén önkormányzati támogatásokkal hitegették őket. Az érdek-képviseleti vezető májusban annak bejelentésével hívta fel magára a figyelmet, hogy hét megyében abbahagyják a kéményseprést, mert a cégek tönkrementek a rezsicsökkentés jegyében tavaly felére vágott tarifáik miatt.

Később visszakozott, mondván, a Belügyminisztérium felől ígéret érkezett veszteségeik önkormányzati oldalról történő ellentételezésére. Ám ez – mint említi, Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megye kivételével – nem történt meg. Szerinte csak azért hitegették őket, hogy az első fél év végéig ne mondják fel a szolgáltatást, mert így körzetüket ez év végéig még kötelességük ellátni.

 

Mindazonáltal szerinte a társaságok zöme jövőre már tényleg nem folytatja. Igaz, hír ebből bizonyára csak az év elején lesz megint. A kéményseprőcégek így továbbra is a csőd szélén táncolnak, vagy más tevékenységeikből szerzett bevételeiknek köszönhetően vegetálnak. E tekintetben nincs különbség önkormányzati és magántulajdonúak között. Vidra korábban saját társaságáról, a 90 embert foglalkoztató szolnoki Fűtéstechnikai Vállalkozó Kft.-ről úgy nyilatkozott, majdcsak kihúzzák valahogy, ehhez képest a cég ma már végelszámolás alatt áll.

Az ügyvezető-tulajdonos szerint azonban a kifizetetlen számlák miatt a folyamat könnyen felszámolásba csúszhat át. Hozzáfűzte: a sürgős, saját költségen ellátott eseteket leszámítva, amúgy most nincs munka, mert az első fél évben elvégezték a központilag évi egyre csökkentett kötelező felülvizsgálatot. Annak kapcsán, hogy a kormány egy tervezett központi közműszolgáltató létrehozása érdekében többek között a kéményseprő-ágazat helyzetének felméréséről is döntött, az ipartestületi elnökhöz semmiféle jelzés nem jutott el.

A szén-monoxid nem válogat

Az elhúzódó, kissé elvontnak, anyagi-módszertaninak tűnő vita a jelek szerint egyre több konkrét halálos áldozatot szed. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF) kapott tájékoztatás szerint amíg 2012-ben 14-en, 2013-ban pedig 13-an vesztették életüket a nem jól szellőző kéményekből visszaáramló szén-monoxid okozta mérgezés miatt, addig 2014-ben csak szeptember elejéig ez a szám már 11. És még nincs itt a fűtési szezon. Azt azonban kérdésünkre cáfolták, hogy a vállalkozó levonulása esetén bármely terület ellátatlan maradna.

Tájékoztatásuk szerint ugyanis abban az esetben, ha egy kéményseprő-szolgáltató visszaadja az engedélyét, az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egy másik társaságot jelöl ki a feladat ellátására. Ilyen történt Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Baranya megyében is, ahol a váltás beszámolójuk szerint problémamentes volt. Utaltak rá, hogy a jelenlegi szabályok szerint ilyen esetben a kijelölt szolgáltató így felmerülő esetleges többletköltségeit az állam megtérítheti.

Az ágazat jelenlegi helyzetében nem látja az állami közszolgáltató lehetséges szerepét. Arról, hogy a pletykák szerint az új felállásban egy-egy Fidesz-közeli kéményseprő-vállalkozás vonná magához a kéményseprőket és a feladatokat, úgy vélekedett: neki az ilyen hírbe hozott vállalkozók is rendre csak anyagi gondokról panaszkodnak. Az Opten adatbázisa szerint az MKOI kéményseprő tagvállalatai jórészt magyar kisvállalkozók tulajdonában vannak.

Ezenkívül gyakori az önkormányzati vagy a közvetlen állami tulajdon. Ellenben a rezsicsökkentéssel kapcsolatos Fidesz-kommunikáció célpontjában álló „külföldi befektetőkre” nem leltünk. A cégek árbevétele néhány tíz- vagy százmillió forint, nyereségük kevés kivételtől eltekintve alig van. Eredményük az esetek többségében a tavalyi rezsicsökkentést követően még tovább romlott: a 33 tagvállalat közül kilenc esetében negatívba csúszott.

A „Fidesz-közelinek” tartott kaposvári Magyar Kéménynek például 34 millióról közel mínusz százmillióra. A több lábon álló vállalkozások kétségtelenül jobban állnak; a tagcégek közül végelszámolás alatt Vidra cégén kívül csak az egri HM Tüzkév áll.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.