Előre menekülnek az MNB-alapítványok

A Pallas Athéné Alapítványok a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordultak, amelyben azt kérik, hogy a szervezet vizsgálja felül eddigi beszerzési gyakorlatukat, ajánlatkérői a minőségük megítélésével kapcsolatban kialakult vitás helyzet megnyugtató rendezését kérik. Ez lényegében annyit tesz, az alapítványok közbeszerzési eljárások keretében költenék el a rájuk bízott pénzt. Az alapítványok nyilvánosságra hozott szerződéseiből kiderült, hogy Matolcsy György jegybankelnök rokonságához is jutott bőven a pénzből.

Nagy Gabriella, a Transparency International közbeszerzési ügyekért felelős szakértője a Népszabadságnak rámutatott, a mostani fejlemények mögött egy komoly körülmény húzódhat meg. Abban az esetben ugyanis, ha egy ilyen vizsgálat saját kérésre indul, akkor a törvények szerint az érintett szervezet szerződéseit csak egy évre visszamenőleg vizsgálják. Amennyiben viszont ezt a Közbeszerzési Hatóság elnöke kezdeményezi, akkor a korábbi öt év kontraktu­sait tekintik át. E szerint nagyon úgy tűnik, hogy az alapítványok most előre menekülnek.

MNB-s alapítványok cége által megvásárolt Kasselik-ház
Koncz György / Népszabadság

A vizsgálat során ugyanis születhet olyan határozat, hogy a szerződések semmisnek tekintendők. Az eredeti állapotot ezekben az esetekben azonban aligha lehet visszaállítani. Hogy egy ilyen helyzetben pedig mi a teendő, azt már a bíróság határozza meg, s nem a KDB, ami igen kellemetlen lehet az alapítványokra nézve. Arról nem is beszélve, hogy a bírság a szerződés értékének 15 százaléka is lehet – magyarázta Nagy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.