A kórházak nem írják át a menüt a húspánik miatt

Egyelőre nem írják át a közétkeztetési és a kórházi menüket a WHO intése miatt, miszerint a túl sok feldolgozott hús hozzájárulhat egyes daganatos betegségek kialakulásához. Bár a kutatás megállapításai nem teljesen újak, érdemes fokozottan figyelni a gyerekek táplálkozására.

Teljes kiőrlésű kenyeret, szardíniát és kefirt reggelizett csütörtökön Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese, egy nappal korábban szalámi is volt a tányérján. Szerinte szó sincs arról, hogy a jövőben törölni kellene az étrendből a vörös húsokat és a felvágottakat. Határozottan állítja, hogy ezek, ha mértékkel fogyasztják őket, nem veszélyesek. A WHO közleményében a vörös és a feldolgozott húsok rákkockázatáról semmilyen új adat nem szerepelt – szögezte le.

Kórházi ebéd: nem tűnik el a vörös hús
Kórházi ebéd: nem tűnik el a vörös hús
Teknős Miklós / Népszabadság

Az onkológiai intézetben füstölt húst nem adnak a betegeknek, de feldolgozott vörös húsból naponta öt dekát kaphatnak, tőkehúsból napi tízet. A húsok kétharmada szárnyas, 7-10 naponként halat is készítenek a fekvőbetegeknek. Az étlapon van szárnyasmájkrém, virsli, grillezett és sült hús. A már meglévő daganat „viselkedését” nem befolyásolja az étkezés, a betegség annál sokkal gyorsabb lefolyású, mint hogy a káros élelmiszerek kifejthetnék hatásukat – nyilatkozta a Népszabadságnak több onkológus. A daganat évtizedes és összeadódó toxikus hatások nyomán alakul ki, a kórházban a diéta értelme már csekély lenne.

Az egészséges emberek számára kiadott táplálkozási ajánlások irányadóak a betegeknél is – mondta lapunknak Kiss István professzor, a Pécsi Egyetem népegészségtani intézetvezetője. Hozzátette: a kezelés alatt álló betegek esetében nagyon fontos a megfelelő és jó minőségű fehérjebevitel, kismértékben a húsfogyasztás sem tiltott.

A professzor szerint nem a húsokkal, hanem az elkészítési móddal lehet probléma. A nagyüzemi módon feldolgozott termékek – mindegy, milyen húsból készülnek – növelik a daganatok kialakulásának kockázatát. A tőkehúsok esetében a kíméletes, 180 fokos sütés mérsékelheti a rizikót. A grillezés előtti otthoni pácok ártalmatlanok, viszont maga a grillezés már lehet kockázatos a közvetlen tűz és füst miatt, ami éri a húst – véli a szakember. A daganatos betegek táplálkozásával foglalkozó dietetikus lapunknak azt mondta: a vastagbél-daganatos betegek nem is szívesen esznek húst, tehát őket nem kell különösebben lebeszélni, ám ha mégis valaki kolbászra vágyik, egye meg jóízűen, csak társítsa magas C-vitamin-tartalmú savanyú káposztával.

A szakember hozzátette: a daganatos betegek és a gyermekek étkeztetésében lenne fontos a bioélelmiszerek használata. Megkerestük a Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnökét, hogy a szervezetéhez tartozó cégek módosítják-e az óvodákban és az iskolákban a menüket. Tettinger Antal azt mondta, hogy ez nem valószínű, mert a konyhatechnológia most is korszerű, a húsokra vonatkozó ajánlások eddig is érvényben voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.