galéria megtekintése

Ellentmondásos, tisztázatlan, nem biztonságos a nemzeti lakáslottótörvény

Hiába volt a sietség, Áder János visszadobta a parlamentnek a nemzeti otthonteremtési közösségről szóló törvényt. A köztársasági elnök egyebek mellett hiányolja a garanciális szabályokat. A kormány még húsvét előtt korrigálná a lakáslottó szabályozását.

Megfontolásra visszaküldte a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt Áder János köztársasági elnök, amit múlt héten villámgyorsan fogadott el a parlament. Indoklása szerint azért döntött így, mert az otthonteremtési célok megvalósításához a működés szigorú hatósági felügyelete mellett áttekinthető, a résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítására van szükség.

Sorsoltak már lottón lakást, de a nokos házak bizonytalanságot keltenek
Sorsoltak már lottón lakást, de a nokos házak bizonytalanságot keltenek
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezeknek az elvárásoknak pedig most nem felel meg a törvény: tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban. Több garanciális előírást is kormányrendeleti szabályozás körébe utal, egyes részei pedig nincsenek összhangban a hatályos törvényi szabályozással. Tisztázatlan, kit tekint a törvény a nok létesítőjének, de nem felel meg a jogi személy létrehozásának szabadságáról szóló polgári törvénykönyvi (Ptk.) szabályoknak sem, és nem különíti el egyértelműen, hogy a szervező ügyvezetése mikor jár el a közösség és mikor a szervező képviselőjeként. Márpedig e kérdések tisztázása nélkül nem határozható meg egyértelműen a közösség és a szervező jogállása.

 

A jogszabály nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy a szervező a közösség által nem befolyásolható gazdasági tevékenységet is folytasson, de bizonytalanságot okozhat az is, hogy a résztvevők és a szervező nem lesz tagja egyetlen betétbiztosítási vagy befektetővédelmi szervezetnek sem. A nokosokat nem védené az Országos Betétbiztosítási Alap.

Számos olyan – például a kiválasztással, a befizetések rendjével, a hiányzó befizetések megelőlegezésével, visszafizetésével, az állami támogatással kapcsolatos – előírás sem szerepel a törvényben, ami a tagok biztonságát szolgálná. Ezeket mind-mind kormányrendelet szabályozná – később. Azaz a törvény nem tesz eleget a végrehajtási jogszabályokkal kapcsolatban előírt egyidejű hatálybaléptetés követelményének, hiszen a hatálybalépés időpontjában a garanciális szabályokat még nem alkották meg. A jogalkotási törvény pontosan meghatározza a jogszabályok előkészítésének rendjét, szabályait, a többi között az előzetes hatásvizsgálat elvégzésére és a véleményezési kötelezettségre vonatkozóan, amelyet ebben az esetben az előterjesztő elmulasztott – hívta fel a figyelmet Áder János.

A kormány tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. A kabinet szerint az államfő által felvetett kérdések a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletben rendezhetők – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ, arra kérve az Országgyűlést, hogy a törvényalkotási bizottság a lehető leghamarabb vegye napirendre a kérdést. Nem sokkal később Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke közölte, a jogszabály akár már a jövő héten az Országgyűlés és annak törvényalkotási bizottsága elé kerülhet.

Betiltott csoportok

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal által beterjesztett jogszabály – a lakás-takarékpénztárak és a bankok által kínált lakáshitelek konkurenciájaként – olyan közösségek létrehozását teszi lehetővé, amelyek a tagok befizetéseiből kamatmentesen megelőlegezik az új építésű lakás árát a sorsolással vagy licittel kiválasztott személyeknek. A nokok működésének átláthatóságát, biztonságát és a szervező zrt. tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli majd. A közösségek a fogyasztói csoportok mintájára épülnének fel – ezek nyílt szervezését egyébként négy évvel ezelőtt megtiltották, miután több ilyen alapon szerveződő cég vagyona eltűnt. 2014. január elseje óta a vásárlói – vagy fogyasztói – csoportok csak a kilépők helyére szervezhetnek új tagokat, és bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) is. Az ellenzék már a jogszabályterv nyilvánosságra kerülése napján felhívta a figyelmet arra: a nokok szervezési feltételeinek jelenleg mindössze két cég – a Carion és a Poligrupo Hungária Zrt. – felel meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.