Elképesztően tőkeerős a Mol orosz résztulajdonosa

A Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz), a Mol 21,22 százalékos résztulajdonosa a legnagyobb tartalékokkal rendelkezik Oroszországban, és nem csak ott: 17,3 milliárd dollár pihen a számláin - jelentette kedden a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap a konszern beszámolóját idézve.

Ez több, mint amennyivel például a Gazprom, az Exxon Mobil, vagy a BP rendelkezik - írja a lap hozzátéve: a "Szurgutnak" viszont egyáltalán nincs adóssága.Az éves beszámoló úgynevezett likvid pontjaiban 2009 végén a hosszú távú pénzügyi befektetésekkel együtt 21,7 milliárd dollár szerepelt. Ebből le kell vonni a leányvállalatok részvényeinek értékét, valamint a befektetésekre költött 2,2 milliárd dollárt - amelynek javát a Mol-pakettre költötték -, s így 19,2 milliárd dollár marad, amelyből 17,3 milliárd dollárnyi bankszámlákon pihen. A többiből hiteleztek, és 70 millió dollár értékben rendelkezik a konszern kötvényekkel és váltókkal.

A cég nyeresége tavaly az előző évihez képest mintegy 30 milliárd rubellel csökkent, és - a Vedomosztyi szerint - közel 2 milliárd dollárt költött a "Szurgut" a Mol-pakettra, de tartalékai mindezek ellenére alig 1,6 milliárd rubellel estek vissza. Adósságai a Surgutneftegaznak nincsenek, mert soha nem vesz fel sem hitelt, sem kölcsönt.

Vlagyimir Bogdanov a Vedomosztyi szerint nem egyszer mondta, hogy a konszern minden pénze "dolgozik", és egy már évvel ezelőtt úgy vélte, hogy a gazdasági válság újra megerősítette e politika helyes voltát. A befektetők és szakértők azonban gyakran bírálják a vállalatot túlzott takarékossága miatt. A lap egy szakértőt idézve azt írta, hogy a Surgutneftegaz napi kitermelése három év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent, s hogy a piac a termelési struktúra korszerűsítését, ezen belül új olajfinomítók vásárlását, vagy legalább a meglévő régi felújításának befejezését várja.

A konszern a részvényeseivel szemben sem nagyvonalú: a 2009 év után fizetendő osztalékra mintegy 24,2 milliárd rubelt - a nyereség 21 százalékát - szánja az előző évi 24 százalék után. Egy szakértőt idézve a Vedomosztyi azt írta, a befektetőknek nem érdemes ilyen politika mellett a konszernbe pénzt fektetniük, hiszen a beruházókat nem izgatja, mennyi megtakarítása van a cégnek, hanem az érdekli, hogy növekedjen az osztalék és a részvények árfolyama, ami viszont nem jellemző a Surgutneftegaz politikájára.

A Vedomosztyi természetesen megkereste a Surgutneftegaz szóvivőjét is, aki azonban a konszern közismerten zárkózott PR-politikájának megfelelően nem kívánt nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.