Elkelt a Cadbury, 12 milliárd fontért

Elfogadta a brit Cadbury édességgyártó csoport vállalatvezetése kedden a világ második legnagyobb élelmiszeripari óriáscége, az amerikai Kraft Foods Inc. csaknem 12 milliárd fontos (3500 milliárd forintos), készpénzes és részvényes átvételi ajánlatát.

A Cityben nem ritkaság, hogy külföldi riválisok szereznek meg hangzatos múlttal rendelkező brit cégeket. Kevés akvizíciós folyamat rázta meg azonban annyira a közvéleményt, mint a Cadbury hosszadalmas tiltakozása a többek között a Philadelphia krémsajtot jegyző Kraft Foods ajánlatával szemben. A Birminghamben született világcég kakaója, csokoládéja és egyéb termékei nyilván jobban kiváltják a fogyasztói érzelmeket, mint amikor például a BAA repülőtér-üzemeltető, vagy számos energetikai vállalat (London Electricity, British Energy, stb.) adta meg magát külföldi kérőjének.

Mielőtt a Cadbury menedzsmentje elfogadta volna a részvényenként 850 pennys, a vállalatot közel 12 milliárd fontra értékelő ajánlatot, szokatlan módon még Lord Mandelson, az üzleti életért felelős miniszter is figyelmeztette a Kraftot, hogy „ha a gyors meggazdagodás reményében venné meg a Cadburyt, a helyi lakosság részéről óriási ellenállásra számíthat".

A brit vállalat teljes reflektorfényben vívta meg harcát, de a Kraft elnök-vezérigazgatója, Irene Rosenfeld nemrégiben sikerrel térítette meg a nagy részvényeseket. Az édességipari óriás papírjainak immár negyede különböző spekulatív befektetési alapok tulajdonában van, melyek korábban jelezték, hogy ha az eredeti 770 pennys „leánykérés" elfogadhatatlan is számukra, 830 pennytől kezdve támogatják a vételi szándékot. A Cadbury a világ hatvan országában 45 ezer embert alkalmaz, ebből 5600 a brit és ír munkaerő száma.

A helyi dolgozókat képviselő szakszervezet attól tart, akár összesen akár 30 ezer állás is veszélybe kerülhet, ismerve egyrészt a Kraft agresszívnek számító költségkímélő eszközeit, másrészt a kivásárlással csak súlyosbodó, kb. 22 ezer fontos eladósodását.

A hír gyors nyilatkozatra késztette Gordon Brownt, aki kijelentette, „a brit kormány eltökélt szándéka, hogy a jelenlegi klímában, amikor az emberek aggódnak az állásuk miatt, gondoskodjunk a Cadbury brit üzemegységeiben alkalmazott dolgozók munkahelyeiről". A megegyezés egyelőre kedvezőtlen hazai megítélésében nagy szerepet játszik, hogy a vállalat nem pusztán 186 éves múltra tekint vissza, hanem John Cadbury személyében egy birminghami kvéker alapította, biztosítva a szigorú erkölcsi alapokon álló működést.

A gründoló dédunokája, Felicity London első interjúiban odáig ment, hogy „horror történetnek" nevezte a Cadbury eladását egy vele semmilyen hasonlóságot nem mutató vállalatnak, amit a Kraft csak a vagyon szétbontásával engedhet meg magának. Irene Rosenfeld viszont nem győzte eléggé hangsúlyozni, mennyire nagyra tartja az ikonikus Cadbury márkanevet, az örökséget és az embereket. A Kraft legnagyobb hányada, 9,4 százalék felett a Warren Buffett milliárdos befektető érdekeltségéhez tartozó Berkshire Hathaway rendelkezik.

 

A Kraft már tavaly szeptember óta próbálkozik a Cadbury átvételével
Photo Illustration - The Cadbury name is seen on a bar of Dairy Milk chocolate in this photo Illustration taken in Manchester, northern England, on January 19, 2010. Kraft Foods was close to announcing a recommended deal to buy Cadbury for around 11.7 billion pounds ($19.2 billion) after it offered more cash in late-night talks to break a four-month impasse over price. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: BUSINESS SOCIETY EMPLOYMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.