Elítélték a korrupt Siemens-vezetőt

Több tízmillió euró hűtlen kezelése, illetve megvesztegetés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hétfőn a Siemens konszern egyik volt vezetőjét.

A vád szerint Johannes Feldmayer - aki tavaly őszig a Siemens elnökségének tagja volt - 2001 és 2006 között több mint 30 millió euró kifizetését rendelte el a céggel együttműködő munkavállalói szervezetet, az AUB-t irányító Wilhelm Schelskynek azért, hogy elnyerje támogatását a munkáltatók terveinek megvalósításához, továbbá ahhoz, hogy a szervezetet a munkavállalók érdekeit képviselő IG Metall ellenszervezetévé változtassa.

A szóban forgó időszakban összesen 30,3 millió euró vándorolt át Feldmayer utasítására a konszern kasszájából a négy és fél év börtönre ítélt Schelsky zsebébe. A többszöri átutalásra hivatalosan az AUB-tól kapott tanácsadásért  járó honoráriumként került sor, valójában azonban a pénz a szervezet  finanszírozását szolgálta.

Az átutalásokat Feldmayer vezényelte, a pénz Schelskynél kötött  ki. Az AUB volt elnöke a kapott összeg jelentős részét magáncélokra,  továbbá sportklubok szponzorálására fordította. Sőt, a vád szerint a  pénzből támogatta egy konzervatív Bundestag-képviselő választási  kampányát is. Schelsky mindvégig cáfolta az ellene felhozott vádakat.

A Siemens konszernt érintő, átfogó korrupciós botrányról eddig  megjelent becslések szerint a kifizetett megvesztegetési pénzek  elérték az 1,3 milliárd eurót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.