Elindult a 4G Magyarországon

Elindította a negyedik generációs szolgáltatást a T-Mobile – jelentette be Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Az LTE szolgáltatás egyelőre nyilvános tesztüzemben működik, a kereskedelmi szolgáltatás bevezetését január elsejére tervezik.

Elindítja negyedik generációs, LTE szolgáltatását a Magyar Telekom Nyrt. a T-Mobile hálózatán. A jelenleginél sokkal gyorsabb mobil adatátviteli szolgáltatás már ma is elérhető, de csak a főváros néhány kerületében és tesztüzemben. Annyiban azonban különbözik az eddigi tesztektől, hogy ez nyilvános, használatára bárki jelentkezhet. A Telekom kiajánlja a lefedett területeken élő vagy működő ügyfeleinek – egyéni és vállalati ügyfeleknek egyaránt.

Minderre a Magyar Telekom májusban bejelentett mobilhálózati modernizációja keretében kerül sor, az új hálózati eszközöket az Ericsson és a Cisco szállítja. A tesztüzemben 80 LTE bázisállomást kapcsolnak be Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein.(A szolgáltatást többszabványos, Ericsson RBS 6000 berendezésekkel biztosítják.)

A kereskedelmi szolgáltatásról döntés született, 2012 január elsején elindítjuk, s ezzel párhuzamosan bevezetjük a Net&Roll 4G csomagot is – mondta Christopher Mattheisen. (Ez 11900 forintos havi díjért 40GB adatforgalmat kap és elérheti a maximum sávszélességet.) E csomagban a garantált sebesség 4mbit/s lesz, a maximális elérhető sebesség pedig ennek több, mint tízszerese.

Maradi István műszaki vezérigazgató-helyettes ehhez hozzátette: a fejlesztéssel párhuzamosan fejlesztik a 3G hálózatot is. Jelenleg több, mint 400 bázisállomást cseréltek le a legújabb 3G technológiákat támogató eszközökre.

A bevezetés óta eltelt két hónapban több, mint hatezren választották a sebességfüggő, Net&Roll csomagok valamelyikét – ezek biztosítják a legnagyobb sebességet. (A Magyar Telekom korábban bejelentette: nem csak adatmennyiség, de sebesség szerint is árazzák a mobilnetes csomagokat.) A Magyar Telekomnak jelenleg 5,2 millió mobil előfizetője van, s piacvezető a mobilinternet-szegmensben is.

Király István elmondta: első körben ötszáz ügyfélnek adnak LTE képes USB modemet, de egyelőre nem tudnak olyan készüléket biztosítani, amellyel telefonálni is lehet. E tekintetben tehát a vezérigazgató-helyettes szerint a technológiai bevezetés jelképes állomás, ugyanakkor nagy jelentőségű, regionális viszonylatban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.