galéria megtekintése

Elfogadták a Google-adót

5 komment

MTI

Jövőre lényegesen kevesebb adót kell fizetni, mint 2016-ban – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden, miután az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosításokat.

Az elfogadott adómódosítások könnyebbé teszik a családok megélhetését, a kormány számításai szerint egy átlagos, kétgyermekes, négytagú család adófizetése 85 ezer forinttal csökken 2017-ben – mondta a miniszter. Jövőre mintegy egymilliárd forint többlet marad a kisgyermekes családoknál azáltal, hogy kiterjesztik az adómentességet a bölcsődei és óvodai szolgáltatások térítési díjaira.

Varga Mihály szavai szerint az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmiadó-csökkentését hajtották végre: a parlament döntése következtében jelentősen csökkenni fog a baromfihús, a tojás és a tej áfája 27-ről 5 százalékra, emellett jövőre 27 százalékról 18 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások és az internetszolgáltatás áfájának mértéke is.

 

Megjegyezte: a parlament által elfogadott adótörvényekkel kedvezően változnak a cafeteria-szabályok. A parlament a kormány javaslatát hagyta jóvá: a béren kívüli juttatásból 100 ezer forintot készpénzben adómentesen nyújthat a munkáltató, a többit SZÉP-kártyára utalhatja.

A miniszter jó kompromisszumnak nevezte az elfogadott szabályokat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadóknak nem érdemes trükközni a cafeteria 100 ezer forintos készpénzes részével, nem érdemes azt beépíteniük a bérbe. Az adóhivatal formanyomtatványán kell ugyanis nyilatkozniuk arról, ha jövedelemcsökkenés volt a cégnél, amelyet a NAV ellenőrizni fog – tette hozzá a miniszter. A munkáltató elszámolási kötelezettsége megmarad, azon nem kívántak módosítani, ezen az összegen plusz járulékteher nem jelentkezik – jelezte, hozzátéve: nem félnek attól, hogy visszaélések lesznek.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Kitért arra is, a most elfogadott jogszabály-módosításokkal annak a lehetőségét is megteremtették, hogy a preventív, szűrő jellegű egészségügyi vizsgálatoknál a költséget a munkáltató el tudja számolni adómentesen.

Varga Mihály arról, hogy az utalványpiacra visszatérhetnek-e a külföldi szolgáltatók, elmondta: még nincs döntés. Van az Európai Bíróságnak egy ítélete, ezt a kormány megvizsgálja és be fogja tartani. Az utalványpiacnak is azokat a szabályokat kell alkalmaznia, amelyek más magyar jogszabályokkal és az uniós előírásokkal is összhangban vannak – mutatott rá.

Az áfacsökkentésekhez kapcsolódóan a miniszter megjegyezte azt is, hogy 2018-tól vezetik be a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet felhasználni. Kitért arra is, hogy kilencmilliárddal lesz kedvezőbb a munkaadók helyzete, ha olyan dolgozót foglalkoztatnak, aki távolabbról jár be munkahelyére.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) 25 helyett 50 fős foglalkoztatottságnál lehet igénybe venni.
A kártalanításra vonatkozó adóelszámolás lehetősége is módosul – mondta, és kitért arra is, hogy kétszázezer forintos tartozásig automatikus pótlékmentes részletfizetésre lesz lehetősége a magánszemélyeknek. Kiterjesztik a reklámadót azon eddig nem adózó reklámtevékenységekre (Google-adó), amelyeket ilyen internetes portálokon lehet igénybe venni.

Alapvető változás, hogy a jövedéki adóról teljesen új törvényt fogadtak el. Kiemelte: azt tervezik, hogy a jövedéki adóbevallásoknál semmiféle papírmunka a jövőben ne legyen.

A borászatok 95 százalékát kedvezően érinti, hogy minden jövedéki adó jellegű adminisztrációs kötelezettségtől mentesülnek, és a jövőben ez csak a hegybírókat terheli.

A miniszter a „titkosítási törvényre” vonatkozó újságírói felvetésre azt mondta: az érintett állami cégek teljesen piaci körülmények között tevékenykednek. Mérlegük, beszámolójuk továbbra is nyilvános lesz, ezekbe bárki betekinthet – jelezte.

Varga Mihály a Kúria devizahiteleseket érintő jogegységi döntéséről azt mondta: azt a kormánynak még tanulmányoznia kell. A devizahitelek kivezetése a piacról lényegében megtörtént, már csak azokat a jogi szabályokat, tételeket kell „elvarrni”, amelyek még nyitottak. Érdemi változás a devizahitelek megítélésében a döntés következtében sincs, továbbra is cél, hogy ezek a hitelek ne termelődjenek újra.

A miniszter további kérdésre a jegybank előző napi, költségvetésre vonatkozó jelentéséről közölte: figyelembe veszik az MNB véleményét, és bíznak abban, hogy az év hátralévő részében a gazdasági növekedés úgy fog alakulni, ahogy tervezték, a 2,5 százalékos idei növekedési kilátáson nem kívánnak változtatni. Eddig az adóbevételek időarányosan teljesültek – mondta. Szólt még arról, hogy a kormány elfogadott egy olyan módosítócsomagot, amely felgyorsítja az uniós támogatások kifizetését. Lehetővé teszik, hogy az előlegben kifizetett összeg az eddigi 50-ről akár 100 százalékra nőjön, és gyorsabban tudják igénybe venni a pályázók a pénzt.

Kitért arra is, hogy a kormány szerdán tárgyal a buszgyártási stratégia részleteiről, azt szeretnék, ha a gyártási kapacitás 1000-1200 darabra nőne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.