Eladták a magyar Praktikert

A svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG veszi át a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-t – jelentette be a cég pénteken. Az erre vonatkozó adásvételi szerződést Christopher Seagon ügyvéd, a BM Praktiker International GmbH – hazai Praktiker anyacégének – csődgondnoka írta alá, a németországi csődkérelem benyújtását követően mintegy másfél évvel. Az átvételhez még szokásos módon Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.

A magyarországi vevő a svájci Papag AG stratégiai befektető, ami 2014 márciusában már átvette a lengyelországi Praktikert. A Papag Magyarországon is Praktiker márkanéven kívánja folytatni az üzleti tevékenységet. A tulajdonosváltással a hazai Praktiker a 19 áruházát, illetve az összes, csaknem 1100 munkahelyét biztonságban tudhatja.

A csődgondnok a magyarországi értékesítéssel együtt mind a hét Németországon kívüli társaságot sikeresen értékesítette, amelyek a 2013. októberi csődkérelem időpontjában a BM Praktiker International GmbH égisze alatt működtek. A magyarországi értékesítési folyamat nehezebbnek bizonyult, mint a többi külföldi társaság esetében, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadói részéről fenntartások voltak a Praktiker továbbértékesítése kapcsán.

A magyarországi Praktiker tavaly mintegy 90 millió eurós éves forgalmat ért el. Seagon az új befektető számára kedvező lehetőségeket lát Magyarországon.

A Praktiker Magyarország a hetedik és egyben utolsó még megmaradt működő külföldi társaság volt, amelyet Seagon csődgondnok egy befektetőnek adhat át. A luxemburgi Batiself SA-ban fennálló üzletrészeket már 2013 októberében értékesítette. 2014 februárjában az Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában működő Praktiker-társaságok következtek, majd tavaly márciusban és áprilisban a lengyelországi, valamint a görögországi Praktikerek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.