Eladta a tankönyvrészleget a Sanoma

Eladta oktatási divízióját a Sanoma, megvált Gyurcsány Ferenc volt cégétől, a Perfekt Zrt.-től, és az egykori Nemzeti Tankönyvkiadótól is. A vevő a társaságokat összefogó holding menedzsmentje alkotta konzorcium. Mindez reakció a tankönyvpiac változásaira.

A menedzsmentnek adta el oktatási divizióját a Sanoma – adta hírül a cégek közleményei alapján a portfolio. Az adásvétel tárgya az NTK Oktatási Holding Zrt., amely korábban Láng Zrt. néven még Erdős Ákos tulajdona volt. A cég tavaly 67 milliós árbevétel mellett 2,4 milliárd forintos adózott eredményt könyvelt el (vélhetően a leányvállalatok eredményeinek hála).

A társasághoz tartozik ugyanis az egykori Nemzeti Tankönyvkiadóból lett Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (innen az NTK rövidítés is a Holdingnál, csak az új rendelkezések értelmében a "nemzeti" jelzőt csak állami érdekeltségek használhatják). A piacvezető tankönyvkiadót állami vállalatként alapították 1949-ben, a rendszerváltás után, 1993-ban lett részvénytársaság. A társaságot 2005-ben privatizálták, ekkor került a Láng Holding - és Erdős Ákos - tulajdonába a cég 75 százaléka. Egy év múlva már a Sanoma lett a többségi tulajdonos. Az állam 2007-ben döntött a teljes kiszállásról.

A társaság tavaly 5,4 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, adózott eredménye 686 millió forint volt, 15 százalékkal kisebb az előző évinél, amely szintén mérséklődést mutatott a 2010-eshez képest. Az üzletről szóló közleményben a felek nem is igazán titkolták, hogy befolyásolta őket az oktatási piac átalakítása. Az NTK szerint ugyanis a Sanoma azt követően döntött az értékesítésről, hogy "felismerte, a tulajdonosváltást követően Magyarország legnagyobb oktatási cégcsoportja megfelelően tud majd reagálni a hazai oktatáspolitika változásaira." Ezekből várható néhány: mint beszámoltunk róla, egy kormányhatározat arra kötelezi a humánminisztert, hogy készítsen előterjesztést "a nem piaci elven működő, állami feladatként ellátandó" tankönyvfejlesztési és -előállítási rendszerről, vagyis a kiadás államosításáról.

A közlemény erről azonban nem beszél, csak annyit közölt, hogy a változás nem érinti sem a Sanoma, sem az NTK stratégiai elképzeléseit, és a menedzsment vezető tagjai nem terveznek jelentős változást a cég életében, "továbbra is a nemzeti kultúra egyik legjelentősebb megőrzője és átadója" kíván lenni a társaság. „A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó a jövőben is a minőségi tananyagok elkészítését tekinti legfontosabb feladatának. A kiadó továbbra is mindent megtesz azért, hogy alkalmazkodjon a változó tankönyvpiaci szabályokhoz" - idézi a cég közleménye Kiss János Tamást, az NTK vezérigazgatóját.

Az adásvétel érinti a cégcsoport másik fontos elemét, a Perfekt Zrt.-t is - bár erről a közleményekben kevesebb szó esik. Igaz, a hazai pénzügyi-gazdasági képzések területén vezető szerepet betöltőnek mondott társaság a tavalyi egymilliárdos árbevétel mellett 30 millió forintos veszteséget halmozott fel, mi több, az azt megelőző két évben százmillió feletti mínuszt produkált. A cégnek így inkább a múltja érdekesebb, mint a jelene. Az 1993-ban alapított állami társaságot 1999-ben privatizálták, a cégnek először a fele került a Gyurcsány Ferenc irányította Altus birtokába, majd némi luxemburgi kitérők után végül 2002-ben az egésze. Néhány hónapon belül azonban a volt miniszterelnök cége eladta a Perfekt Zrt.-t a Láng Holdingnak, így végül azzal együtt került át a Perfekt Erdős Ákostól a Sanomához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.