Eladja francia cégét a Vodafone

A Vodafone eladja a második legnagyobb francia mobilszolgáltatóban, az SFR-ben lévő 44 százalékos részesedését. A szektor átlagánál jóval magasabb árat a Vivendi vállalta be, elemzők szerint a bevétel egy részéből a britek saját részvényeket vásárolnak vissza.

7,95 milliárd eurót ér a kisebbségi pakett - adta hírül a Bloomberg. A vételárbe értendő az a durván 200 millió eurónyi osztalék is, amelyet az SFR a tavalyi eredménye után fizet a Vodafone-nak. A hírügynökség értesülései szerint a vételár több mint felét, 4.5 milliárd eurót saját részvények visszavásárlására fordítja majds a vörös telco-mogul.

Túlzás nélkül állítható, hogy a Vodafone jó üzletet hozott tető alá. A Vivendi ugyanis az SFR tavalyi EBITDA 6,2-szeresét fizeti ki - tekintve, hogy az iparági átlag a hasonló tranzakcióknál öt százalék körül mozog, magas vételárnak számít. Igaz ugyan az is, hogy a távközlésben az elmúlt három évben nem volt ritka ez az arány.

A Vodafone ezzel a lépéssel folytatta portfólió-átrendezését, hiszen tavaly szeptember óta mintegy 16 milliárd euró értékben értékesített részesedéseket különböző vállalataiból, megvált például a China Mobile-ban lévő 3,2 százalékos részesedésétől. A vállalat a hírek szerint meglévő európai egységeit kívánja erősíteni, fokozza jelenlétét Indiában, de nem zárhatók ki új akvizíciók sem. 

A francia piacon hamarosan megjelenik egy negyedik szolgáltató: az Iliad ugyanis 2012-től indítja szolgáltatását, és máris a végfelhasználói árak letörését ígéri a francia mobilpiacon. A Vivendi sem a semmiért ment bele az üzletbe: az SFR profitjával jelentősen növeli a sajátját, így a francia  társaság a korábbi évekhez képest nagyobb osztalékot fizethet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.