El lehet felejteni a last minute nyaralást

Korábban arról szólt a fáma, hogy a magyarok az utolsó pillanatban foglalják le nyaralásukat. Az utóbbi években sokat változtak a szokások, olyannyira, hogy az idénre 67 napra nőtt az átlagos előfoglalási idő. A legtöbb előfoglalás siófoki, zamárdi, és balatonfüredi szálláshelyre szól – derül ki legnagyobb hazai szállásfoglaló portál, a szallas.hu ma közzétett elemzéséből.

Sokan választják a klasszikus fürdővárosokat is, például Hajdúszoboszlót, Zalakarost és Gyulát pihenésük színhelyéül. A hazai szállásadók nem panaszkodhatnak az idei évkezdésre. „A tavaly márciusi hóvihar kapcsán jelentős károkat szenvedett a szektor, idén ez szerencsére elmaradt, ráadásul a tél is enyhe volt. A kedvező időjárás és a május 31-ig elköltendő mintegy 4 milliárd forintnyi SZÉP-kártya összességében 15 százalékost bővülést hozott 2013 első negyedévéhez képest" – mondta Dorcsinecz József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A legtöbb foglalás panziókba, illetve 3, 4 és 5 csillagos szállodákba történt, az átlagos érték tekintetében pedig az 50 ezer forint alatti kategória volt a legnépszerűbb. A szálláshelytípusok szempontjából a legnagyobb növekedést a motelek, illetve a vendégházak könyvelhették el az előző év hasonló időszakához képest, a legtöbb időt ugyanakkor az apartmanokban töltötték el a vendégek. „A legolcsóbb pihenés 1500 forint volt egy apartmanban, míg az idei év a legértékesebb foglalás tekintetében új rekordot hozott: egy csoport valamivel több mint 9 millió forintot költött szálláshelyre" – tette hozzá Dorcsinecz József.

A tavalyi évhez hasonlóan a legtöbb foglalás két éjszakára szólt, ugyanakkor mintegy 20 százalékkal bővült az egyéjszakás pihenések száma, vagyis egy-egy szép, napsütéses hétvége kapcsán sokan döntöttek úgy, hogy kihasználva a jó időt, rövid pihenést iktatnak be. Vendégforgalom szempontjából egyébként tavalyhoz hasonlóan Budapest végzett az élen, a fővárost Eger, Hajdúszoboszló, Gyula, majd Pécs követte a népszerűségi rangsorban.

Tudatosabban tervezik idén a nyaralásukat a magyar vendégek: míg tavaly a nyári időszakra átlagosan 61 napos volt az előfoglalás, idén már 67 nappal a tervezett pihenés előtt megkezdődött az előfoglalási szezon. Az ügyvezető elmondta: mindez egyúttal azt is jelzi, hogy idén várhatóan hamarabb betelnek a népszerű nyaralóhelyek, melyek belföldön idén is főképp a Balaton menti településeken találhatók.

A 10 legnépszerűbb település az év első három hónapjában (zárójelben a tavalyi hasonló időszak helyezései)

1.       Budapest (1.)

2.       Eger (3.)

3.       Hajdúszoboszló (2.)

4.       Gyula (4.)

5.       Pécs (7.)

6.       Zalakaros (9.)

7.       Sárvár (8.)

8.       Sopron (6.)

9.       Szeged (10.)

10.   Hévíz (5.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.