galéria megtekintése

Itt a beígért negatív kamat

0 komment


Blahó Miklós
Nol

A túlságosan alacsony infláció és a lassú növekedés ellen november után júniusban újra bevetette a kamatfegyvert az Európai Központi Bank (EKB).

Az EKB új frankfurti épülete
Az EKB új frankfurti épülete
Kai Pfaffenbach / Reuters

Az irányadó kamatot csütörtökön 0,15 százalékra csökkentette a kormányzótanács az eddigi 0,25 százalékról. A kereskedelmi bankok meg fizethetnek, ha az EKB-nál kívánják parkoltatni a pénzüket ahelyett, hogy a reálgazdaságot finanszíroznák. Vagyis itt a beígért negatív kamat: mínusz 0,1 százalék. De a piac számára az igazi kérdés: lesz-e mennyiségi lazítás?

A kormányzótanács ülése után jelentették be a döntést, amelyre az elemzők meglehetősen egyöntetűen számítottak. Hiszen Mario Draghi európai jegybankelnök a májusi ülés után bejelentette: júniusban érdemi lépéseket tesz az EKB a túlságosan alacsony infláció serkentésére és a gazdasági növekedés élénkítésére.

 

A fellendülés irama ugyanis igen gyenge. Egy hónapja azt mondta Draghi, hogy megvárják a jegybanki stáb új előrejelzését és gazdasági értékelését. Ezt a délutáni sajtóértekezleten ismerteti az elnök, az esetleges egyéb likviditásbővítő intézkedésekkel együtt.

Az Eurostat a héten megerősítette: az első három hónapban az eurózóna gazdasága mindössze 0,2 százalékkal bővült a megelőző negyedévhez képest. Az infláció májusban négyéves mélypontra, 0,5 százalékra süllyedt. Holott az EKB-nak az a célja, hogy a pénzromlás iramát valamivel két százalék alatt tartsa, de közel a két százalékos határhoz. A portugáliai Sintrában rendezett tanácskozáson Mario Draghi nemrégiben arról beszélt, hogy veszélyes lefelé tartó spirál alakulhat ki, ha az infláció üteme csökken, s magával ragadja az inflációs várakozásokat és a hitelezést.

Draghi magyarázatára vár mindenki
Draghi magyarázatára vár mindenki
Francois Lenoir / Reuters

A héten az Európai Újságíró Központ (EJC) szervezte brüsszeli beszélgetéseken uniós tisztségviselők aggodalommal tekintettek az EKB ülése elé, s azt hangoztatták, hogy a rendkívül alacsony infláció megnehezíti az államadósság csökkentését, éppen azokban az tagállamokban, ahol a kisvállalkozások sokkal drágábban jutnak hitelhez, mint az eurózóna erős magországaiban, a töredezett pénzügyi piac következtében.

A döntés bejelentése után nagy várakozás előzi meg Draghi sajtótájékoztatóját és az új előrejelzést. A beszerzőimenedzser-indexek arra utalnak, hogy a második félévben élénkül az eurózóna gazdasága, a szolgáltató szektor felzárkózik a feldolgozóipar mellé, de a lendület egyenetlen. A helyzet romlik Franciaországban, de javul Németországban, ahol az ipari megrendelések friss adatai is arra utalnak, hogy a gazdaság jó lendületben van. Hasonlóan kedvező jelek figyelhetők meg Spanyolországban is.

A piacon arra is számítanak, hogy Draghi részletesen kitér arra: miként kívánja az EKB a bankokat hitelezésre ösztökélni. A negatív kamaton túl a brit módszert követhetik, vagyis a kereskedelmi bankok akkor jutnak kedvező jegybanki finanszírozáshoz, ha a pénzt a reálgazdaság támogatására költik.

Egy hónappal ezelőtt is hangsúlyozta Mario Draghi, hogy az euró ereje is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az infláció üteme ennyire lelassult. Azóta a dollárhoz képest csaknem két százalékot gyengült a közös valuta árfolyama.

A Bank of England, amely szintén csütörtökön tartott ülést, s nem változtatott a 0,5 százalékos irányadó kamaton, örömmel nyugtázza az EKB lépését, mert ennek nyomán erősödik a font, s mérsékli a szigetországi inflációs nyomást, ami miatt a döntéshozó testület több tagja nem zárja ki a kamatemelés eshetőségét sem. Az infláció a kétszázalékos cél közelében ingadozik. De Mark Carney elnök alacsony szinten rögzítené a kamatot még hosszabb ideig.

A kamatkülönbözet megnő az európai és a 2,4 százalékos magyar alapkamat között is. Elvileg ez megnyilvánulhat a forint erősödésében, bár az MNB kamatcsökkentési ciklusban van. Az erősebb forint megkönnyítené az államadóssági ráta mérséklését, de ha az infláció ütemét még tovább lassítja, akkor a két hatás kiolthatja egymást.

Az elemzők most azt feszegetik, vajon az EKB kész-e a mennyiségi lazítás útjára lépni, amerikai és angol példára, azaz értékpapír-vásárlásokba kezdeni. Ami az állampapírokat illeti, a dolgot megnehezíti, hogy nincs egységes piac az eurózónában. A monetáris folyamatokat vizsgáló OMFIF agytröszt vezetője, David Marsh arról írt csütörtökön, hogy a kamatcsökkentés valószínűleg nem elég a fellendülés megerősítéséhez. De a döntés közben jelzi, hogy a helyzet továbbra is súlyos. Ráadásul német ellenkezést válthat ki. A német takarékpénztárak szövetsége máris tiltakozik, hogy az alacsony kamat elriaszt a megtakarítástól. A lendületes német gazdaságnak pedig aligha van szüksége most alacsonyabb kamatra.

Előretekintve, a piaci kilengések veszélye is megnő, mert az amerikai jegybank alighanem hamarabb kényszerül szigorításra, mint az európai. Erre utalt a minap Axel Weber, a Bundesbank volt és a svájci UBS jelenlegi elnöke is egy konferencián. Legalább húsz éve nincs példa arra, mereng el David Marsh, hogy az európai és az amerikai monetáris politika ennyire eltérő pályán haladjon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.